Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat zdravstva traži smjenu predsjednika Upravnog vijeća riječkog KBC-a

17.09.2020.

13:36

Autor: Hina

Radmila Čahut Jurišić i Petra Vaci (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Radmila Čahut Jurišić i Petra Vaci (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Iz Sindikata zdravstva Hrvatske u četvrtak su zatražili smjenu predsjednika Upravnog vijeća riječkog KBC-a Željka Plazonića, kojega prozivaju da to bolničko tijelo vodi nezakonito jer sistematizaciju radnih mjesta provodi tako da "kadrovira sebi podobne kadrove".

"Tražimo da profunkcionira pravna država i da se s mjesta predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Rijeka smijeni državni tajnik, primarijus Željko Plazonić koji Upravno vijeće vodi nezakonito u smislu izmjena i dopuna sistematizacije i izbora ravnatelja", kazala je predsjednica sindikata Radmila Čahut Jurišić.

S konferencije za novinare pozvala je da se na čelno mjesto Upravnog vijeća postavi legalist koji će poštivati zakonitost te sve pravne propise i akte KBC-a, a Plazonića optužila da je promijenio Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta kako bi mogao "kadrovirati sebi podobne kadrove." Proziva ga i da je proveo nezakoniti postupak izbora novog ravnatelja KBC-a Alena Ružića koji, tvrdi, podupire takvo njegovo kadroviranje.

Čahut Jurišić navela je kako su iz sindikata o nezakonitom postupanju predsjednika Upravnog vijeća više puta obavijestili resornog ministra Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića, ali da oni nisu ništa poduzeli u smislu sankcioniranja Plazonićeva nezakonitog ponašanja. Takvim ponašanjem drži njegov prijedlog da se kadrovska i pravna služba podijeli na dvije na čelu s dva "podobna rukovoditelja s plaćom većom od glavne sestre klinike, magistre sestrinstva". 

Predsjednica sindikata rekla je i kako je nakon izbora novog ravnatelja razriješena vršiteljica dužnosti pomoćnice ravnatelja za pravna pitanja, koja je upozoravala na nezakonitost tog izbora.

Poslušajte konferenciju za novinare:

Konferencija za novinare Sindikata zdravstva Hrvatske, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.