Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat zdravstva: u riječkom KBC-u smjene po ključu podobnosti

26.10.2021.

13:03

Autor: Neva Funčić

Radmila Čahut Jurišić (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Radmila Čahut Jurišić (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

U vrijeme kada je na tri bolnička odjela - gastroenterologiju, onkologiju i ginekologiju- prodro virus kovida, uprava riječkog KBC-a bavi se smjenom nepodobnih kadrova, rekla je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić.

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić je na konferenciji za novinare u Rijeci upozorila je na protuzakonite prekovremene sate sestara, kao i na to da smjene predstojnica pedijatrije i oftamologije mogu izazvati radne sporove. Nedavne su smjene poduzete tijekom trajanja njihovih legitimnog mandata, što je u suprotnosti s člankom 33 točke 2 Statuta KBC-a Rijeka.

Može se dogoditi da tuže poslodavca, a trošak radnog spora bi išao na teret ustanove, KBC-a Rijeka, istaknula je Čahut Jurišić te izvijestila da je samo sindikat zbog kršenja radnih prava od prošle godine protiv uprave KBC-a podnio četiri prijave državnom inspektoratu. Dvije su riješene u našu korist, a dvije su još u postupku, dodala je.

Rekla je da tijekom kovid krize u riječkom KBC-u nedostaje dvijestotine medicinskih sestara te da protivno granskom kolektivnom ugovoru, mnogi zdravstveni djelatnici imaju po "milijun" prekovremenih sati. Kaže da u ionako stresnoj situaciji, smjene kadrova po ključu podobnosti izazivaju dodatan stres među zaposlenicima koji se pitaju tko je sljedeći?

O tužbama i smjenama u tijeku, poslušajte konferenciju za novinare:

Čahut Jurišić: Tko je sljedeći?, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.