Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikati ''Novog lista'': smanjenje zaposlenih protivno ugovoru i zakonu

29.01.2015.

15:17

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik uprave Novog lista Neven Klarin, najavio je smanjivanje broja zaposlenih na način suprotan odredbama Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, što sindikati ocjenjuju nedopustivim, stoji u priopćenju sindikata ''Novog lista''.

Iz sindikata upozoravaju i na pokušaj relativiziranja nezavidne poslovne i financijske situacije u kojoj se našao ''Novi list'' ponajprije zahvaljujući većinskom vlasniku i odlukama uprave.

Neven Klarin kao najvažniji kriterij za smanjivanje broja radnika, navodi ''sustav kvantifikacije i normizacije učinka zaposlenih koji je vrlo egzaktan i objektiviziran''. Zapravo je riječ o najavi otpuštanja prema nepostojećim kriterijima. Sustav normizacije i kvantifikacije učinka radnika u ''Novom listu'' nikada nije usvojen, ni kao dio Kolektivnog ugovora, niti na bilo kojoj drugoj razini.

Sindikati, do sad, nisu primili nikakav prijedlog sistematizacije radnih mjesta, kao ni mogući način praćenja učinka zaposlenika te će, ako uprava pokuša provesti svoje nakane, poduzeti sve radnje u zaštiti radničkih prava, uključujući i industrijske akcije. Stoji među ostalim u priopćenju poslanom što ga potpisuju predstavnici triju sindikata zaposlenih u ''Novom listu'': Sindikata novinara Hrvatske, Nezavisnog sindikata Novi list, Sindikata grafičkih i nakladničkih djelatnosti Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.