Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikati pozivaju DORH da preispita privatizaciju Kluba Adriatic

27.01.2016.

16:55

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije poziva DORH da preispita proces privatizacije Kluba Adriatic - društva koje ni nakon 15 godina nije pripremilo bivša vojna odmarališta za privatizaciju i zajednička ulaganja.

Klub Adriatic u stopostotnom je vlasništvu države, ali državne nekretnine, bivša vojna odmarališta u Kuparima, Baškoj Vodi, Orebiću, Selcu i Baškom polju nije učinila profitabilnima. Štoviše, uglavnom su propala. Uprave društva nisu radile dobro pa je 2014. godine otvorena predstečajna nagodba, a godinu kasnije investicijskom fondu "Prosperusu" odobren je plan financijskog restrukturiranja.

Sindikatu se čini da je previše toga mutnoga te da privatizacija neće završiti tako da proračun ima koristi od nekretnina u državnom vlasništvu. Bruno Bulić ima poruku za premijera Tihomira Oreškovića: "Da utrostruči novac predviđen za jačanje DORH-a kako bi se mogao boriti sa svima koji i dalje kradu državu. Još uvijek u hrvatskom turizmu na sceni nije biznis, nego lov na prostor."

Sastanci Sindikata i Uprave nisu dali rezultata, stoga i novi ministar turizma mora biti oprezan pri rješavanju statusa objekata u Orebiću, Selcu i Baškoj Vodi. Predsjednica Odbora za turizam Marina Cvitić sumnja u dobre namjere Uprave. "Upravi društva uopće nije u cilju da zaštiti zaposlenike jer od Uprave ne tražimo ništa, samo da ozakoni postojeće stanje", ističe Cvitić. U međuvremenu, usred još jedne klasične hrvatske privatizacijske priče, stotinu i 20 zaposlenih čeka namirenje duga od 7 milijuna kuna. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.