Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikati protiv kvota za zapošljavanje stranaca u brodogradnji

01.12.2016.

18:22

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odbor hrvatske brodogradnje, koji okuplja povjerenike Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata u brodogradilištima, smatra da umjesto odobravanja kvota stranih radnika u brodogradnji, domaćim radnicima treba povećati plaće kako bi se zaustavio njihov odlazak.

"Dovođenje novih stranih radnika stvara problem ne samo oko stručnosti, administracije, komunikacije, nego oko produktivnosti, kvalitete i različitosti kultura. Isto tako, svjedoci smo da dnevno odlaze naši radnici, da se zapošljavaju, a umjesto njih dovode strani radnici. Stoga predlažemo Vladi i upravama brodogradilišta da se plaće za deficitarna zanimanja povećaju", kaže se u priopćenju Odbora.

Protive se odobrenju kvota za strance za brodogradnju, a odluči li se Vlada na to, sindikati moraju biti uključeni ne samo u odobravanja nego i kontrolu stranaca u pojedinom sektoru. "Takvo postupanje mora biti kontrolirano od strane nadležnih ministarstava i sindikata koji bi imali ulogu kontrolora poštivanja izdanih broja dozvola. U protivnom ne odobravamo izdavanje godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017.", kaže se u priopćenju.

Podsjećaju da su upozoravali kako najprije treba iskoristiti domaće potencijale, kako bi se povećala proizvodnja te smanjila, specijalizirala i objedinila administracija i najvažnije službe. U Sindikatu metalaca ocjenjuju da brodogradilišta ne surađuju sa srednjim obrtničkim, industrijskim i brodograđevnim školama, primjerice ugovaranjem stipendija. 

Sindikati smatraju da je zadnje dvije do tri godine devastiran kadrovski potencijal brodogradilišta - zbog stanja u brodograđevnoj industriji, pomanjkanja narudžbi brodova ili krive percepcije i odnosa države prema brodogradnji. Olako se, pod izgovorom zahtjeva iz EU i restrukturiranja, dopustilo da se veći dio radnika - koji su, uz prekvalifikaciju, mogli ispuniti sadašnje potrebe za kadrovima - uvrsti u razne planove otpuštanja viška radnika, kažu sindikalci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.