Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikati Uljanika i 3. maja traže sastanak s ministrima Horvatom i Marićem

04.03.2019.

12:41

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Četiri sindikata Uljanikovih društava i Brodogradilišta 3. maj poslali su pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu i financija Zdravku Mariću za hitnim sazivanjem sastanka zbog, kako navode, neisplate pet plaća radnicima Uljanika te već odrađenog šestog mjeseca za kojeg nema jamstva za isplatu.

Sindikati predlažu da se sastanak održi još danas. "Radnici žele svojim radom zaraditi svoje plaće, ali i redovno ih primati. Stoga smatramo da je Uprava Uljanika odabirom Tomislava Debeljaka za strateškog partnera, uz dostavu financijskih podataka, odradila sve što je u njihovoj moći. Dakle, na Vladi i novom strateškom partneru je sada da donesu konačnu odluku o rješenju statusa Uljanika i 3. maja i time zaustave agoniju koju osjećaju radnici navedenih društava, njihovi članovi obitelji, radnici kooperacije i dobavljača materijala te njihove obitelji, ali i radnici i vlasnici obrta i trgovina čije se usluge koriste", navode sindikati u pismu poslanome ministrima gospodarstvu i financija. 

Traže da se na sastanku donese konačna odluka u kojoj će sudjelovati svi navedeni dionici, te da se tijekom tjedna isplate sva zaostala potraživanja prema radnicima i onima koji bez tih potraživanja ne mogu preživjeti.

"Mnogim radnicima banke su sjele s ovrhama, radnici nemaju više novaca za prehraniti članove obitelji, financijske rezerve su utrošene i većina radnika bit će prisiljena dati otkaz i krenuti na na Zavod za zapošljavanje gdje će imati nekakva primanja ili potražiti posao u inozemstvu", naveli su sindikati.

Dodali su kako je dio potrebnih radnika koji bi dovršili gradnje u Uljaniku, odnosno započeli rad na novogradnjama, spreman vratiti se u Uljanik i popuniti potrebni manjak radne snage. Premijer Andrej Plenković poručuje: Vlada je dosad spašavala Uljanik, treba nam brodogradnja bez subvencija. Javlja Tatjana Kaštelan:

Plaće nam trebaju odmah, moramo preživjeti; pripremila Tatjana Kaštelan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.