Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjajni turistički rezultati Gorskog kotara

08.01.2023.

11:22

Autor: Nenad Lučić

Goranski turistički rekordi

Goranski turistički rekordi

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon što je pandemijsko razdoblje promijenilo neke trendove u turizmu, te povećalo interes gostiju za ruralne dijelove Hrvatske, niz je pokazatelja najavljivalo kako bi 2022. u Gorskom kotaru mogla biti turistički rekordna godina. Gorani su tijekom prosinca nedostatak snijega nadomjestili organizacijom dobro posjećenih, blagdanskih manifestacija te kvalitetnom ponudom ostalih sadržaja, a jesu li u goranskom turizmu dosegnuti rekordi saznao je Nenad Lučić.

Za goranski turizam 2022. nije bila samo rekordna, već i godina tijekom koje se, po ostvarenim pokazateljima, ovaj kraj svrstao među uspješnije destinacije kontinentalne Hrvatske, kaže direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg te pridodaje kako su turistički pokazatelji za 2022. sjajni. Njima su rezultati iz dosad rekordne 2019. godine premašeni za 16, a one iz 2021. 18 posto. Usporede li se pokazatelji rasta turističkog prometa Gorskog kotara, u odnosu na 2019. godinu, s onima iz četrnaest kontinentalnih županija, goransko područje zauzima visoko drugo mjesto iza Požeško-slavonske županije.


I zato se u Gorskom kotaru s optimizmom okreću 2023. godini, a tijekom nadolazećih dvanaest mjeseci, kaže Petar Hrg, jedan bi segment mogao posebno utjecati na daljnji rast turističkog prometa.

Broj dolazaka inozemnih gostiju u Gorski kotar lani još uvijek nije dosegnuo pokazatelje iz godina prije pandemije. Lanjski rezultati govore o postupnoj tendenciji povratka stranih turista na goransko područje, što bi se trebalo nastaviti i tijekom 2023. godine. I tu vidimo prostor da i u ovoj gdini ostvarimo dobar rezultat.

direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg

Jedan od poticajnih razloga za takav optimizam dogodio se na samo početku ove godine ulaskom Hrvatske u schengenski prostor, čime će Gorski kotar, kao pogranično područje, biti još privlačniji i pristupačniji inozemnim gostima.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.