Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjajni volonteri Crvenog križa pomažu ljudima diljem naše županije

17.04.2020.

13:35

Autor: Ivan Ribarić

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Volonteri Društva Crvenog križa PGŽ provode brojne aktivnosti u vrijeme koronavirusa, a kako bi pomogli stanovnicima županije. Neke od njih su podjela paketa s namirnicama kupljenim od donacija, dostava zaštitnih sredstava, akcije davanja krvi, dežurstva na telefonima za psihosocijalnu pomoć.

Župan Zlatko Komadina zahvalio je svim volonterima na angažmanu: Humanost Crvenog križa je ovdje stvarno na djelu i dolazi do izražaja. Pakiraju se kutije za pomoć svim lokalnim samoupravama i onima koje Crveni križ inače obilazi i donosi hranu. Hvala Crvenom križu i svim volonterima. Ova solidarnost i nesebičnost svakog dana se sve više vidi, rekao je Komadina.

Ravnateljica DCK PGŽ Vesna Čavar i predsjednica Karin Kuljanić zadovoljne su odazivom volontera i brojnim donacijama koje su dobili od pravnih i privatnih osoba.

S Obrtničkom komorom PGŽ smo potpisali Ugovor o donaciji po 21 tisuću kuna za travanj, svibanj i lipanj. Sredstva je donirao i Studenac d.o. o. od kojih smo spakirali i podijelili pakete po terenu gradskim društvima, a oni će dijeliti krajnjim korisnicima prema socijalnim kriterijima. Danas je napravljeno 250 paketa i poslani su kombijem u Vrbovsko, Delnice i Čabar te u Opatiju i prema Novom Vinodolskom, rekla je Čavar te naglasila donacije brojnih drugih pravnih, ali i fizičkih osoba.

Volonteri Crvenog križa PGŽ dostavljaju zaštitna sredstva i gradskim društvima CK PGŽ za zaposlenike i volontere. Što se tiče maskica i rukavica opskrba preko Hrvatskog Crvenog križa se sad već uhodala i mislim da ne oskudijevamo. U početku smo preko civilne zaštite dobili dvije tisuće komada maskica, rekla je Čavar.

Gerontodomaćice također rade cijelo vrijeme, ali po novim higijenskim pravilima. Još jednom se naglasila potreba odazivanja građana na akcije vezano za davalaštvo krvi na terenu kao i na Kampusu: Na našim terenskim akcijama prema već zadanom kalendaru se odazivaju u manjem broju što je i jasno, ali se odazivaju građani koji prvi put daruju krv što s druge strane oduševljava. Riječke terenske akcije su sve preusmjerene na Kampus, zaključuje Čavar.

Društvo CK PGŽ ima ukupno 32 volontera, od toga na telefonu za psihosocijalnu pomoć dežura 11 volontera. Među njima su i novinari Robert Ferlin i Edi Prodan.

Drago mi je da sam danas ovdje. Ovo mi je prvi ciklus volontiranja u Crvenom križu, i danas sam treći dan ovdje. Super je osjećaj i radite u dobrom društvu i s ljudima koji su već u tome izverzirani, tako da je fenomenalno, rekao je Ferlin.

Inače volim pomagati, ali mi je ovo prvi put da pomažem u ovoj krizi i doći ću opet, ovisno o potrebi i dolasku hrane, ukrcaju i distribuciji po terenu. Pomoći nekome je fantastičan osjećaj, što psihički što znaš da si nekome pomogao, to fizički zbog manjeg kretanja u ovoj situaciji. Također bi poručio drugima da se uključe i jave u Crveni križ PGŽ kako bi se vidjele potrebe i kako bi se uključili u volonterske krugove, pozvao je građane Edi Prodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.