Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:13 / 27.07.2017.

Autor: Nenad Lučić

Sječa smreke napreduje dobro: je li zaustavljeno širenje potkornjaka?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U šumama Gorskoga kotara zahvaćenima nametnikom smrekovim potkornjakom naveliko se radi. Već je posječena većina zaraženih stabala, a istovremeno se posječene površine pošumljavaju. Jesu li šumari uspjeli suzbiti širenje potkornjaka, znat će se krajem ljeta, kada se objave rezultati istraživanja.

Sukladno najavama akcijskoga plana, u šumama Gorskoga kotara od proljeća se intenzivno provode aktivnosti kako bi se suzbilo prekomjerno širenje smrekovoga potkornjaka. U podružnici Hrvatskih šuma u Delnicama ističu da su zasad zadovoljni dinamikom uklanjanja oštećenih stabala. Istovremeno se površine zahvaćene sječom nastoje kvalitetno sanirati pošumljavanjem.

Od planiranih 150 tisuća kubika stabala oštećenih potkornjakom s državnih je površina dosad uklonjeno 125 tisuća kubika, kaže voditelj delničke podružnice Hrvatskih šuma Denis Štimac, koji zadovoljavajućim ocjenjuje i tijek aktivnosti na privatnim parcelama. Za sječu je predviđeno 70 tisuća kubika smreke, dosad su šumari posjekli sedam do osam kubika, a između 25 i 30 tisuća kubika uklonili su vlasnici. Tako na privatnim posjedima za sječu ostaje 15, 20 tisuća metara kubnih.

Iako se zbog ugroženosti potkornjakom goranska smreka sječe intenzivnije no ranijih godina, odstupanja od dosadašnjih planova ukupnoga gospodarenja tom i ostalim vrstama četinjača neće biti, tvrdi Štimac. "Ranijih smo godina sjekli tridesetak, a ove bismo mogli posjeći i dvjestotinjak tisuća kubika smreke, no ukupna količina posječenih četinjača ipak će ostati u okvirima planskih količina. Štedimo jelu, a smreku siječemo jer moramo."

Istovremeno s uklanjanjem oštećenih stabala traje i sanacija terena pošumljavanjem na sječom zahvaćenim površinama. "U proljetnoj kampanji smo posadili 70, a za jesen nam još ostaje 30 tisuća sadnica. Drugim riječima, izvršit ćemo ranije najavljeni plan kojim je bilo predviđeno posaditi ukupno 100 tisuća novih stabala", govori Denis Štimac. A je li se potkornjak, unatoč trudu šumara, ipak proširio, pokazat će se krajem ljeta. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.