Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjećanja na stvaranje Hrvatske: otvorena izložba "Rijeka za domovinu"

07.10.2015.

14:23

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Rijeka za domovinu 1991.-1995." naziv je izložbe otvorene na riječkom Korzu u prigodi obilježavanja Dana neovisnosti, 8. listopada. Izložba dvadeset velikih fotografija i nekoliko manjih, postavljena na deset postamenata, evocira slavne dane Domovinskog rata s naglaskom na Rijeku.

Obuhvaćen je period od polaska branitelja na bojišnice do pobjede i dočeka riječkih boraca na Korzu. Iako se nije nalazila na izravnoj crti bojišnice, Rijeka je višestruko sudjelovala u Domovinskom ratu, pridonijevši oslobođenju domovine ljudskim, civilnim, vojnim i policijskim snagama.

O sjećanjima na Domovinski rat govorila je, među ostalima, predsjednica županijske Udruge roditelja poginulih branitelja PGŽ Marija Kovač, prisjetivši se 206 poginulih branitelja. Izrazila je želju da što više ljudi pogleda sjećanja na dane kada se stvarala Hrvatska. U organizaciji Muzeja grada Rijeke i Grada Rijeke, autorica izložbe je Sabrina Žigo. Osim iz fundusa Muzeja i arhive Novog Lista, odabrane fotografije ustupili su i mnogi riječki fotoreporteri.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.