Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjećanje na Rudolfa Strohala, jezikoslovca i zaljubljenika u Gorski kotar

09.04.2016.

13:43

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanovnici Lokava u Gorskom kotaru danas su se, zajedno s gostima, prisjetili svog sumještanina i poznatog hrvatskog jezikoslovca Rudolfa Strohala. Njegovo ime naći će se i u biografskom leksikonu znamenitih Gorana koji priprema Matica hrvatska.

Prigodnim znanstvenim skupom obilježena je 80. obljetnica smrti i 160. godišnjica rođenja Rudolfa Strohala, ali i još jednom potaknuta inicijativa da se sjećanju na sve znamenite Gorane prida veća pozrnost. Predsjednica Udruge Ljubitelji lokvarskih starina Mirjana Pleše kao posebnu vrijednost Strohalova znanstvenog rada ističe poticaj očuvanju goranskih zavičajnih govora.

"Svima nama jezične struke poznato je koliko se Strohal zalagao za bilježenje izvornog govora kojim je govorio narod, a time je nam dao hrabrosti i poticaja da radimo na očuvanju zavičajnih govora", rekla je Pleše. Dodala je kako brojne goranske obitelji u kućnim zbirkama imaju putopis Uz Lujzinsku cestu - Strohalovu autobiografiju u kojoj izriče silnu ljubav prema rodnom kraju i cesti kojom se često vraćao zavičaju.

Ime Rudolfa Strohala naći će se u biografskom leksikonu znamenitih Gorana koji priprema čabarski ogranak Matice hrvatske. Predsjednik Ivica Janeš nije zadovoljan dinamikom kojom napreduju mukotrpne pripreme te knjige. Nada se da će motivirati ljude i privući što više suradnika.

"Riječ je o klasičnom biografskom leksikonu s fotografijama, najznačajnijim podacima iz životopisa te objašnjenjima zašto je svaki pojedinac zaslužan za Gorski kotar", kaže Janeš. U njemu će se naći brojni Gorani koji su, poput Strohala, ostavili dubok trag u svim segmentima društvenog života Hrvatske. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.