Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjećanje: Novljanin Josip Sokolić vodio je prvu transplantaciju srca

12.10.2019.

12:47

Autor: Hina

Naslovnica Nedjeljnog Vijesnika na kojoj je objavljena vijest i prvoj transplantaciji srca u Zagrebu (Foto: Željko Lukunić / Pixsell)

Naslovnica Nedjeljnog Vijesnika na kojoj je objavljena vijest i prvoj transplantaciji srca u Zagrebu (Foto: Željko Lukunić / Pixsell)

Foto: - / -

U povodu 31. obljetnice presađivanja ljudskog srca na prostorima bivše države, koju je na zagrebačkom Rebru sa svojim timom izveo poznati kardiokirurg Josip Sokolić (1930.-1998.), u njegovom rodnom mjestu Novom Vinodolskom u subotu je održan stručni skup.

Te 1988. godine na zagrebačkoj klinici transplantirana su još dva srčana bolesnika, a od tada do danas na Klinici Zagreb uspješno je obavljeno više od 300 transplantacija srca. Prošle godine njih 37, od toga  24 transplantacije u KB Dubrava, a 13 na Klinici Zagreb.

Kolege Josipa Sokolića iz tadašnjeg liječničkog tima prisjetili su se te epohalne transplantacije te evocirali dane kada su pod vodstvom 'dr. Jose', u razmjerno skromnim uvjetima, od standardne operacijske sale napravili besprijekorno sterilnu dvoranu, pripravnu za prvu transplantaciju srca.

O pripremama za taj pothvat i njegovu uspješnu tijeku i epilogu govorio je dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju u KBC-u Zagreb kao i njegov kolega prof. dr. Željko Sutlić, prisjećajući se Sokolićeve stručnosti i mentorske kompetencije.

O delikatnosti izbora donora, kako je rečeno, govori i podatak da u svijetu na 2,5 milijuna pacijenata kojima je nužna transplantacija srca takva operacija biva izvedena na svega pet tisuća ljudi.

Predsjednik Hrvatskog društva za kardijalnu kirurgiju dr. Hrvoje Gašparović istaknuo je kako je Hrvatska ravnopravna s razvijenim zemljama prema broju dobivenih ili izvezenih organa za transplantacije.

Dr. Dražen Belina (Klinika za dječju kardiokirurgiju Zagreb), rekao je da je prof. dr. Josip Sokolić utemeljio i iznimno značajnu dječju kardiokirurgiju te da je na toj klinici prošle godine transplantirano jedno srce, a ove godine čak tri.

Skupu je nazočio i Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture te novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić koji je pozdravio sve sudionike. 

Nakon stručnog skupa izaslanstvo KB Dubrava i Klinike Zagreb položilo je cvijeće na spomen ploču na rodnoj kući začetnika transplantacije u kardiokirurgiji na ovim prostorima Josipa Sokolića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.