Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjednica Gradskog vijeća - Obersnel o Harteri: Nezgode se događaju

24.09.2015.

15:15

Autor: Blanka Uzelac, Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nikoga nismo svjesno doveli u opasnost, nezgode se događaju i na novogradnjama, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel na aktualnom satu Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje o propustu u organizaciji Hartere.

Statičari su 2012. godine rekli da je objekt Marganovo siguran pet godina, no betonske ploče su pale i srećom nitko nije ozlijeđen, rekao je Vojko Obesnel. 

Vijećnike je zanimalo i zašto stadion na Rujevici nema više parkirnih mjesta, čega je Obersnel svjestan. Kaže da će ih biti nešto više, ali ne način da svaki navijač može računati na parkirno mjesto. 

Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog  Proračuna za 2015. godinu te izvješća o poslovanju komunalnih i trgovačkih društava u prošloj godini, teme su današnje sjednice riječkoga Gradskog vijeća. Bit će predloženo i osnivanje dva nova trgovačka društva: CEKOM Brodogradnja  - za istraživanje i širenje znanja, te Smart RI - za upravljanje i strateški razvoj. Sjednica je počela u 9:30 sati.

Lagani oporavak gospodarstva

I Grad Rijeka se polako gospodarski oporavlja, pa je tako dobit od poduzetnika u prvih šest mjeseci 853 milijuna kuna, a investicije u riječko gospodarstvo premašile su 946 milijuna kuna, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća.

S 23 glasova za, osam protiv i četiri suzdržana prihvaćeno je polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika. Protiv je bio Klub HDZ-HSP koji smatra da Grad Rijeka propada te da za plaće zaposlenih mora uzimati kredite.

Nadalje, iz europskih fondova bit će sukcesivno dodijeljeno 1,5 milijuna eura, većinom za projekt Benčić, a Grad Rijeka ponovno je pohvaljen za transparentnost.

Najavljeno je i poslovanje putem riznice, gdje će svi korisnici gradskoga proračuna biti na jednom računu, što bi se trebalo ostvariti tijekom sljedeće dvije godine. 

Višak u proračunu

Osam milijuna kuna viška u proračunu je Grada Rijeke za prvih šest mjeseci ove godine zbog kredita koji je Grad uzeo za likvidnost. Da bi svoje financijske obveze mogao izvršiti na vrijeme, Grad Rijeka je uzeo kratkoročnu pozajmicu, tako da višak prihoda iznosi oko 30 milijuna kuna, ali je zapravo manji, rekao je gradonačelnik. Objektivno, višak iznosi oko osam milijuna kuna, dok su prihodi od poslovanja 351,5 milijuna kuna.

Prihodi poslovanja manji su za 21 milijun kuna nego u prvih šest mjeseci prošle godine jer je izmijenjen Zakon o porezima i prirezima. U oporbenom HDZ-HSP klubu o proračunu imaju drukčiji stav, pa tako Vesna Buterin pretpostavlja da je, s obzirom na dugogodišnja dugovanja, Grad u gubitku oko 300 milijuna kuna.

Izvješće o izvršenju polugodišnjeg proračuna usvojeno je s 22 glasa za, 5 protiv i 4 suzdržana, a sjednica je nastavljena izvješćem o poslovanju komunalnih društava u vlasništvu Grada.

Svi u plusu, osim "Energa"

Sva su gradska komunalna društva poslovala pozitivno, osim "Energa" koji je prošlu godinu završio s osam milijuna kuna gubitka. Ukupni prihodi svih društava su 600 milijuna kuna, a investirano je 150 milijuna kuna, najviše u "Vodovod i kanalizaciju". 

Na sjednici se nekoliko puta spominjao i brod "Galeb", za koji je već potrošen proračun predviđen za cijelu godinu. Čulo se i mišljenje da bi ga trebalo potopiti jer ga nitko nije htio uzeti u koncesiju, ali će Grad raspisati ponovni natječaj.

Obersnel o grijanju: Tražimo rješenje za pravičnije cijene grijanja

Sezona grijanja se približava, aktualizira se i pitanje Energa, pa je vijećnica Vesna Buterin (HDZ) gradonačelniku Obersnelu na aktualnom satu gradskog vijeća Rijeke postavila pitanje: hoće li cijena grijanja biti manja i adekvatnija realnoj potrošnji građana? Evo odgovora Vojka Obersnela:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.