Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skijalište Čelimbaša ima tri staze, veći parking i novi skijaški dom

22.01.2017.

13:49

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zimski centar na Platku ove je zime već potvrdio status i više no poželjnog skijaškog odredišta, a prošlotjedni obilniji snijeg potaknuo je nadu da bi solidnu sezonu moglo imati i skijalište Čelimbaša kod Mrkoplja u Gorskome kotaru. Od danas gostima nude mnogo više no ranijih godina.

Uređenje tog skijališta proteklih je dana bila otežano time da je jak vjetar odnio snijeg s dijela staza, no u Općini Mrkopalj nisu odustali. Osim proširenoga parkirališta, najveći iskorak u kvaliteti ponude Čelimbaše je lani otvoreni skijaški dom u podnožju staza, podsjeća načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić 

"Radi se o skijaškom domu tipa hostela, s osam soba i dvadesetak ležajeva te odlično uređenim sanitarnim prostorom. Imamo i višenamjensku dvoranu za održavanje prezentacija i konferencija, kapaciteta pedesetak ljudi", kaže Padavić.

I Čelimbaša se, poput Platka, može pohvaliti jačanjem kvalitete ponude ponajprije zahvaljujući potporama Primorsko-goranske županije: "Ove godine je uloženo 730 tisuća kuna, od čega ulaganja županije iznose 600 tisuća. Dakle, više od 80 posto čine županijske potpore", napominje mrkopaljski načelnik. 

Početkom prvog uistinu snježnog vikenda uložen je veliki trud kako bi se za posjetitelje uredio barem dio staza, no općinski načelnik je svjestan da su potencijali Čelimbaše za nastavak sezone mnogo veći.

"Parkiralište je dodatno prošireno za prihvat do 150 vozila. Bez nekih većih čekanja, na skijalištu smo spremni za prihvat do 300 skijaša, no u slučaju da ih ima više ta su čekanja nužna. Zato je potrebno unaprijediti infrastrukturu i povećati kapacitete. Imamo tri staze, a to je kapacitet dovoljan i za 500 skijaša", tumači Ivica Padavić. 

Sve je to, svjesni su u Mrkoplju, unatoč oskudnim oborinama moglo biti aktivirano i za hladnih prosinačkih dana, no projekt umjetnog zasnježenja Čelimbaše još je uvijek na čekanju. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.