Hrvatski radio

Radio Rijeka

Škola magije u dvorcu u Staroj Sušici: igra za odrasle bez nadnaravnoga

18.09.2018.

14:25

Autor: Nenad Lučić

Bajkoviti dvorac u Staroj Sušici, idealno mjesto za Školu magije (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Bajkoviti dvorac u Staroj Sušici, idealno mjesto za Školu magije (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon četiri dječje, dvorac Stara Sušica proteklog je vikenda prvi put bio mjesto održavanja Škole magije za odrasle, no u takvoj se školi, kako bi to netko naprečac mogao pomisliti, nije događalo ništa nadnaravno, već se radilo o iznimno zanimljivoj igri za koju nije manjkalo punoljetnih sudionika.

Trodnevna igra Škola magije temelji se na izmišljenoj priči koju je osmislio zagrebački kolektiv dizajnera igara Terrible Creations. Došavši u dvorac, pojašnjava član autorskog tima Miroslav Wranka, svaki sudionik postaje jedan od likova te priče i dodjeljuju mu se zadaće koje, preuzimajući identitet osobe iz izmišljene priče, mora riješiti u suodnosu s drugim likovima, mada međusobni odnosi i nisu uvijek skladni.

Priča i igra bazirane su na književnim djelima iz žanra urban fantasy, poput Harryja Pottera, no oživljenog i realiziranog u domaćem okruženju. Ovakvi oblici zaigranog okupljanja odraslih u inozemstvu su česti, a dobar odaziv na druženje u Staroj Sušici organizatori objašnjavaju činjenicom da bi za sličan oblik zabave, iz Hrvatske trebalo po osjetno većoj cijeni za putovanje i boravak putovati u neku od europskih zemlja.

Zanimljivo je da se pozivu za dolazak u goranski dvorac odazvao i velik broj gostiju iz Slovenije, što potvrđuje da je riječ o potencijalno dobrom turističkom proizvodu. Proizvod po specifičnoj priči, radnji i izgradnji likova možemo nazvati domaćim proizvodom, no tehnika realizacije same igre preuzeta je iz inozemstva, ponajprije nordijskih zemalja, gdje je ona postala trend.

Starosušičkog druženja ne bi bilo bez udruge nazvane Hrvatsko ministarstvo magije, koje je, reći će u šali Klaudija Paljar, mnogo učinkovitije od nekih državnih ministarstava. Poslušajte prilog Nenada Lučića: 

Sudionici Škole magije (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Sudionici Škole magije (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.