Hrvatski radio

Radio Rijeka

Škola Malinska - Dubašnica dobila status samostalne osnovne škole

05.09.2016.

14:34

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečano je počela nova školska godina na otoku Krku, posebno u Malinskoj. Područna škola Malinska - Dubašnica postala je još jedna samostalna osnovna škola na otoku. Stekavši uvjete za samostalni odgojno-obrazovni rad, izdvojila se iz krčke Osnovne škole "Fran Krsto Frankopan".

Uza zvuke sopila i dječju priredbu održana je prva mala svečanost s brojnim uzvanicima. "Danas počinje nova povijest naše škole", kaže privremena ravnateljica Milena Žic. "Proširili smo kapacitete i imamo uvjete za normalan jednosmjenski rad."

Ponosan je i općinski načelnik Robert Anton Kraljić: "Svake godine imamo 250 đaka, ove godine 33 prvašića, 16 odjeljenja. Mislim da je Malinska - Dubašnica zaslužila novu školu zbog nataliteta i zbog ove zgrade, zbog uspjeha škole i zbog najveće školske sportske dvorane na otoku. Time dobivamo mogućnost podići pedagoške standarde", kaže Kraljić.

Nastava je u jednoj smjeni, produženi boravak potpuno financira Općina, a nova je škola proširena za još jednu učionicu, što je uglavnom financirala Primorsko-goranska županija uz pomoć Općine.

Devet stotina tisuća kuna vrijedna je investicija u novu učionicu, a djeca se vesele i prestanku statusa područne škole: "Jako je dobro što ćemo sada biti samostalna škola jer smo do sada imali jednog ravnatelja za sve škole u Krku, a sad ćemo dobiti našega", kaže sedmaš Jakov.

Svi se učenici se vesele,a na kraju vrijedi čuti i zrnce  mudrosti jedne od 33 prvašića u novoj Osnovnoj školi Malinska - Dubašnica: "Kupila sam si novu rozu torbicu i knjige i pernicu, sve te mudre stvarčice za školu, jer je bolje učiti nego se svađati s ljudima". Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.