Hrvatski radio

Radio Rijeka

Školarci uče kako je izgledala goranska brodogradnja na jezerima i rijekama

21.12.2019.

13:36

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Goranska tradicijska radionica (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Goranska tradicijska radionica (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon nedavnog preuređenja bivšeg elektroprivrednog objekta kod Lokvarskog jezera u Edukacijsko-istraživački i kulturni centar Gorskog kotara u tom se prostoru počinju organizirati i zanimljivi sadržaji. Prvom u nizu radionica, pod nazivom "Od tradicije do inovacije".

Ovom radionicom želi se kod djece potaknuti svijest o dubokoj povezanosti njihovog zavičaja s drvoprerađivačkim zanimanjima. Zanimanje za prvu u nizu drvoprerađivačkih radionica iskazale su osnovne škole iz Delnica i Lokava, pri čemu se, kako ističe pokretač projekta Miren Androić, najmlađim učenicima žele prenijeti osnove umijeća prerade drva.

"Cilj je potaknuti kreativnost kod djece iz osnovne škole i potaknuti njihov interes za drvoprerađivačka zanimanja. Nalazimo se u predblagdanskom razdoblju i logičan je odabir bio mlađoj grupi učenika ponuditi mogućnost izrade božićno-novogodišnjih ukrasa od drva", ispričala je Androić.

Nešto starijim učenicima, pridodaje Androić, nudi se mnogo zanimljivija priča o tome da je i Gorski kotar imao tradiciju brodogradnje na rijekama i jezerima. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća su se neka goranska poduzeća bavila i izradom barki.

Međutim, Gorski kotar ima i autentično plovilo, a riječ je o tzv. riječnom kupskom čamcu. "On je, u usporedbi s plovilima, koja su se gradila nizvodno uz Kupu konstrukcijski bilo prilagođen nepredvidivoj ćudi ove rijeke u gornjem toku te malo robusniji", objasnila je Androić.

Umjesto tog tradicijskog plovila, u goranskoj su radionici za početak odlučili izgraditi jednostavniji čamac, primjereniji za korištenje na jezeru. Suradnike u provedbi svojih ideja organizatori su pronašli u obrazovnim ustanovama iz Rijeke. Poslušajte reportažu Nenada Lučića:

Goranska tradicijska radionica, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.