Hrvatski radio

Radio Rijeka

Školski kalendar: nastava od 7. rujna do 18. lipnja, pet novih odmora

01.06.2020.

13:40

Autor: Neva Funčić

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Foto: - / -

Počele su prijave za upis u srednje škole. U Primorsko-goranskoj županiji je na raspolaganju 2.888 mjesta u prvim razredima. Upisne liste bit će poznate tek 25. srpnja, rekla je pročelnica za školstvo Edita Stilin te dodala da je danas u klupama 80 posto učenika nižih razreda osnovnih škola.

Zbog nadoknada, nastava u ovoj školskoj godini završavat će različito od škole do škole: od 17. do 26. lipnja. Datum početka iduće školske godine, 7. rujna, jedinstven je za cijelu Hrvatsku.

Učenici će u školske klupe 7. rujna, a nastava će završiti 18. lipnja. Izuzetak su maturanti kojima će zadnji sati nastave biti 25. svibnja 2021. godine.

Novost su sezonski odmori, kojih će sada biti čak pet: jesenski od 2. do 3. studenog; zimski od 24. prosinca do 8. siječnja u prvom dijelu te od 23. do 26. veljače u drugom dijelu; proljetni odmor slijedi od 2. do 9. travnja, a ljetni će praznici početi 21. lipnja.

Edita Stilin je izvijestila i da su od ponedjeljka ponovno otvoreni učenički domovi u PGŽ, kao i 12 srednjih škola u kojima se provodi stručna nastava.

U osnovnim školama je trenutno 80 posto učenika razredne nastave, a odaziv se razlikuje prema mjestima stanovanja: na otocima je u školama ponovno 93 posto mlađih učenika, u Gorskom kotaru 91 posto, na vinodolskom području 81 posto, na Liburniji 77 posto, a najmanji odaziv od 67 posto učenika je u klupama na području riječkog prstena.

Ove godine imamo 2.197 maturanata kojima 8. lipnja počinju, a 3. srpnja završavaju ispiti državne mature.

U tijeku su upisi u prve razrede osnovnih škola u kojima se očekuje oko 2.400 prvašića, a u ponedjeljak su počele prijave za upis u srednje škole u kojima je 2.888 mjesta.

U prvim razredima škola kojima je osnivač PGŽ očekuju 2.790 učenika, u Salezijanskoj gimnaziji je 74 mjesta, a još 24 učenika se očekuju u privatnoj gimnaziji Ljudevita Adamića u Rijeci.

Upisne liste bit će objavljene tek 25. srpnja, a upisi će se, zbog epidemioloških mjera, ovog ljeta protegnuti sve do kolovoza, najavila je Stilin. Poslušajte:

Edita Stilin o školama, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.