Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Školsko popodne samo za mene": primjer dobre prakse

27.09.2016.

14:24

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeset učenika OŠ Nikola Tesla iz obitelji lošijih socioekonomskih prilika sudjelovat će od početka listopada do kraja školske godine u projektu "Školsko popodne samo za mene" koji nudi topli, ugodno uređeni prostor za učenje i razonodu, a sve je - pa i ručak - besplatno.

"Najbolje je kad si kod kuće…", kaže pjesma, ali kada iz nekog razloga ne može biti kod kuće, onda je dobro što se nastavlja lani započeti projekt boravka u školi koji se pokazao efikasnim. U njemu je sudjelovalo šesnaestoro djece uzrasta od petog do osmog razreda, a njima su se bavila dva učitelja i brojni volonteri.

"Školsko popodne samo za mene" nudi topli, ugodno uređeni prostor za učenje i razonodu, k tomu je sve - pa i ručak - besplatno, a netko se pobrine da djeca pametno provedu slobodno vrijeme. Potiče se razvoj njihovog pozitivnog identiteta i socioemocionalnih vještina te radnih, kulturnih i higijenskih navika. Osamostaljuju su se u korištenju javnog prijevoza i usluga raznih ustanova te organiziranju vremena, radnog mjesta i zajedničkih prostorija. 

Gradska pročelnica za odgoj i školstvo Sanda Sušanj istaknula je da je projekt namijenjen učenicima koji trebaju više pažnje u smislu poticanja kognitivnih vještina, ali i u stjecanju svakodnevnih socijalnih vještina, kao što je npr. odlazak u kazalište, knjižnicu, kino ili na neka druga mjesta.

Zaklada "Hrvatska za djecu" projekt je financirala samo prve godne, dok će ove godine troškove podijeliti Ministarstvo socijalne politike i mladih s Gradom Rijekom. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.