Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skori dovršetak 20 godina duge izgradnje doma za starije osobe u Delnicama?

20.01.2019.

12:56

Autor: Nenad Lučić

Gradilište doma za starije osobe u Delnicama: donosi li proljeće  dugo očekivani dovršetak radova? (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Gradilište doma za starije osobe u Delnicama: donosi li proljeće dugo očekivani dovršetak radova? (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

S državne razine stižu najave da bi nakon gotovo 20 godina mogao biti dovršen dom za starije osobe u Delnicama. Za to je na gradskom računu već godinama deponirana vrijedna donacija iseljeništva, no izvedbu su kočile birokratske zapreke vezane uz projektnu dokumentaciju i sporove s izvođačima.

Početak ove godine ipak nudi drugačiju priču. Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević ističe kako se nada da su sve zapreke izgradnji delničkog doma za starije osobe otklonjene, a nedavne najave iz resornog ministarstva najavljuju skoru objavu natječaja i odabir izvođača koji bi započeti posao trebao privesti kraju. 

"Procjena je struke da ti radovi ne bi smjeli trajati dulje od pet mjeseci. Pretpostavimo li da započnu krajem travnja, njihovom se završetku objektivno možemo nadati tijekom rujna, a istovremeno će trebati obaviti i natječaj za opremanje budućeg doma", kaže Knežević.

Dodaje kako je za opremanje doma Grad spreman aktivirati iseljeničku donaciju koja je već godinama deponirana na posebnom računu. Kad i to bude dovršeno, korist neće imati samo korisnici buduće ustanove. 

"Najvažnije je da će početak rada budućeg doma otvoriti uvjete za novo zapošljavanje i da će tu 18 osoba, pretpostavljam većinom žena, naći posao, što će olakšati svakodnevicu nekih nezaposlenih, a to će se posredno odraziti i na prihod gradskog proračuna", kaže Knežević. 

Koliko god ovogodišnje najave zvučale obećavajuće, u Delnicama su nakon dva desetljeća neočekivanih obrata u izgradnji doma za starije osobe ipak na oprezu. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.