Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skraćivanje listi čekanja u Hrvatskoj uz Svjetski dan bolesnika

11.02.2015.

08:11

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače, na inicijativu pape Ivana Pavla II., od 1993. godine. To je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika. Ministarstvo zdravlja RH danas je pokrenulo akciju skraćivanja listi čekanja ''Program plus'', tijekom koje će 33 hrvatske bolnice u dodatnim popodnevnim i vikend terminima obavljati dijagnostičke postupke i operativne zahvate na koje se najduže čeka. Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija u 16 sati obići će riječki KBC koji otvara čak 12 ambulanti u dodatnim terminima.

Datum, 11. veljače, je spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, a odabran je jer se u marijanskom svetištu u Lourdesu okuplja velik broj bolesnika koji dolaze ondje moliti, a svetište je postalo poznato po brojnim čudsenim ozdravljenjima.

U akciju hrvatskog Ministarstva zdravstva odmah se uključuju svi KBC-ovi i kliničke bolnice, a do 1. ožujka bit će uključene i opće bolnice. Pacijenti koji na preglede jako dugo čekaju već ovih dana mogu očekivati pozive iz bolnica da dođu odmah na red, u dodatnim terminima, kažu u Ministarstvu.

Svaka bolnica sama će odabrati desetak dijagnostičkih postupaka, prvih, kontrolnih pregleda ili operacija za jednodnevnu bolnicu na koje su najdulje njezine liste čekanja, te će se za te zahvate otvoriti dodatni termini izvan redovnog radnog vremena - srijedom poslijepodne i subotom ujutro. Akcija će trajati do početka ljetnih godišnjih odmora, a Ministarstvo će prepustiti bolničkim upravama da same identificiraju najduže liste čekanja i u skladu s tim organiziraju dodatne termine.

U Ministarstvu zdravlja računaju da će se u cijeloj zemlji liste čekanja ukupno mjesečno skratiti i za 6000 pacijenata, koji će biti obrađeni u dodatnim terminima srijedom i subotom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.