Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skrad: višestruki uspjeh programa "Zaželi"

01.03.2023.

14:49

Autor: Nenad Lučić

Čelnici Općine Skrad i žene zaposlene u projektu Zaželi

Čelnici Općine Skrad i žene zaposlene u projektu Zaželi

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nešto više od 59 tisuća eura iz Europskog socijalnog fonda izdvojeno je za osmomjesečnu provedbu treće faze projekta pomoći u kući starijim osobama "Zaželi" na području Općine Skrad. U toj maloj goranskoj samoupravi na poslovima geronto domaćica projektom je osigurano radno mjesto velikom broju žena iz teže zapošljivih dobnih skupina. 

Zbog toga se općinski načelnik Damir Grgurić nada da će u budućnosti vrijeme provedbe projektnih aktivnosti biti produljeno na nekoliko godina, te da će na poslovima, poput pripreme ogrjeva te čišćenja snijega, projektom biti omogućeno i zapošljavanje muškaraca. 


Naime, aktualna faza provedbe projekta "Zaželi" ukazuje da, zbog velikog broja starijih žitelja, on ima veliku važnost za Općinu Skrad, istaknula je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela ove lokalne jedinice Nikolina Crnović Đorđević


U ovoj fazi u projektu je zaposleno devet žena, a zadovoljni su i brojem od 62 korisnika. "Taj podatak govori kako je u starijoj životnoj dobi vrlo teško živjeti sam i bez tuđe pomoći, posebno na području Gorskog kotara. Naime, ovdje je život zimi vezan uz niz, fizički težih poslova, koje starije osobe ne mogu obaviti same", navodi Crnović Đorđević. Poslušajte izjavu:

Nikolina Crnović Đorđević o projektu Zaželi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.