Hrvatski radio

Radio Rijeka

Škreb: Rast BDP-a tek od 2014. godine

03.12.2012.

17:07

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zlatno doba rasta BDP-a po stopi od 4 i više posto od 2003. do 2008. godine, ubuduće možemo zaboraviti. Bilo je to vrijeme izrazitoga rasta potrošnje, ali i javnoga duga, koji trenutno čini 52 posto BDP-a.

Nema jednostavnog odgovora na pitanje kako servisirati toliki dug, rekao je glavni ekonomist Privredne banke Zagreb i bivši guverner HNB-a Marko Škreb na današnjem doručku s riječkim gospodarstvenicima, na kojem je ponudio i prognoze za 2013. godinu.

U idućoj godini prognoziramo neznatan, ali ipak porast stope, a pozitivne učinke sadašnjih reformi na rast BDP-a očekujemo u 2014-toj godini, ali ne više od dva posto, rekao je Škreb. Vrijeme je za dozu optimizma, jer koliko god teško bilo, i pozitivna očekivanja pomažu da se kriza prevlada, dodao je.

Škreb procjenjuje kako će se u idućoj godini kamate na kredite poduzećima zadržati na oko 7 posto, ali na žalost štediša, pasivne kamate će pasti. Više Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.