Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:42 / 29.10.2016.

Autor: Neva Funčić

Škrlec: LNG na Krku povezati s Baltikom

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izgradnja LNG terminala na otoku Krku naći će svoje mjesto i u novoj Strategiji Europske unije za ukapljeni prirodni plin i skladištenje plina. Upravo o tome su ovog tjedna u Strasbourgu raspravljali zastupnici u Europskom parlamentu, a cilj je izgraditi manje i međusobno povezane terminale.

Korištenjem ukapljenoga prirodnog plina i njegovim skladištenjem, uz smanjenje ovisnosti Europske unije o vanjskim dobavljačima, plan je prelaskom na plin u idućih trideset godina za 80 posto smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Zastupnik u Europskome parlamentu Davor Škrlec ističe da je za diversifikaciju opskrbe na jugoistoku Europe važno izgraditi LNG terminal na otoku Krku. 

"LNG je najbolja opcija. Bolja bi bila jedino potpuni prelazak na obnovljive izvore energije, što do 2030. nije moguće", kaže Škrlec te dodaje da je izgradnja terminala u Omišlju važna za tržište jugoistočne Europe zbog toga što osigurava drugi izvor. „Da ne ovisimo samo o Rusiji kao opskrbljivaču, nego da možemo birati od koga ćemo kupovati plin", ističe.

Dodaje kako izgradnja LNG terminala na Krku donosi dvostruku korist - i povećanje energetske neovisnosti Europe, i povećanje hrvatskoga BDP-a. Za Hrvatsku se očekuje godišnji prihod od 90 milijuna eura u prvih dvadeset godina rada, a Škrlec napominje kako je, uz energetiku, značajan i transport te povezivanje jadranskih i baltičkih terminala.

"Na Baltiku je nedavno otvoren terminal u Litvi, a sprema se uskoro i u Poljskoj. Poljska trenutačno svoju energetiku temelji na ugljenu, a zamjena ugljena prirodnim plinom omogućit će im do 40 posto manje emisije stakleničkih plinova", kaže Škrlec.

Cilj je gradnja manjih, dobro iskorištenih kapaciteta. "Ide se na to da se ne grade preveliki kapaciteti, da kapaciteti koji se izgrade budu optimalno iskorišteni te da se može, u trenucima kada negdje ima manjka ili viška plina, obavljati transfer plina između država članica", tumači Škrlec. 

Ističe da bi mreža Jadran- Baltik, ako nađe svoje mjesto u novoj europskoj strategiji za plin, omogućila energetsku solidarnost zemalja Europe. Javlja Neva Funčić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.