Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skupa i bolna, ali nužna promjena obrazovanja u Hrvatskoj

13.11.2013.

23:13

Autor: Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnovna škola trajat će devet godina, a u školu će se kretati prije sedme godine, dijelovi su nove Strategije obrazovanja o kojoj se večeras u Rijeci raspravljalo s ministrom Jovanovićem.

Postoji li u Hrvatskj ijedna tema oko koje se treba i može postići konsenzus, to je Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, izjavio je večeras u Rijeci ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Prvi put u hrvatskome školstvu imamo dokument koji se tiče cjelokupne obrazovne vertikale i može se reći da je ovo strategija svih strategija, rekao je Jovanović i dodao da je na njezinoj izradi radilo više od 130 stručnjaka bez ikakvog političkog predznaka te da su riječke snage dale značajan pečat.

Obuhvaća sve dijelove odgoja i obrazovanja - od ranoga i predškolskog odgoja, preko osnovnoga, srednjeg i visokog obrazovanja do obrazovanja odraslih, a uključuje znanost i tehnologiju.

Strategija predviđa produljenje osnovnog školovanja na devet godina te spuštanje dobi za polazak u školu sa sedam na 6,5 godina. Želi se povećati kvalitetu rada i ugled učitelja. Glavni ciljevi su kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima te znanost koja unapređuje svjetski fond znanja i doprinosi razvoju hrvatskog društva.

Bolna transformacija sustava trajat će 15-ak godina, naglasio je Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja i dodao kako nije siguran je li politika spremna za takvu nužnu preobazbu. Iznio je i podatke po kojima će djeca roditelja s visokom stručnom spremom gotovo sigurno ostvarivati odličan uspjeh, a izgledi za uspjeh djece čija su oba roditelja s nižom stručnom spremom posve su minimalni. Naglasio je da to treba promijeniti.

Novi će sustav financijski mnogo stajati i iziskivati mnogo rada, istaknuo je zamjenik ministra Saša Zelenika, koji smatra da imamo izvanredne nastavnike koji sada ne mogu pokazati svoje kvalitete.

Tribina riječko SDP-a je održana u sklopu javne rasprave o strateškome nacionalnom dokumentu koji određuje ključne ciljeve razvoja obrazovanja i znanosti do 2020. i dalje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.