Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skupa zima za Gorane: troškovi čišćenja snijega dosegnuli 10 milijuna kuna

10.04.2018.

16:16

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Financiranje zimske službe na nerazvrstanim cestama te poboljšanje uvjeta odlaska na hemodijalizu bubrežnim bolesnicima iz goranskih naselja, bile su teme sastanka župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine s čelnicima devet gradova i općina Gorskog kotara.

Nakon rekordno snježne i za lokalne jedinice iznimno skupe zime u Gorskom kotaru, o troškovima zimske službe te očekivanim potporama primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kaže: "Razgovarali smo o troškovima koji su dosegnuli 10 milijuna kuna te vjerujem da smo postigli dogovor s resornim ministarstvom i Hrvatskim cestama. Naravno da bismo to voljeli i za Županijsku upravu za ceste, jer je naš trošak, uz povećanje od 5 milijuna kuna, u usporedbi s prošlogodišnjim, narastao s 10 na ukupno 15 milijuna za čišćenje snijega. Međutim, taj ćemo dio vjerojatno morati riješiti rebalansom županijskog, te proračuna naše uprave za ceste."

Najavljene potpore s razlogom očekuje načelnik Općine Skrad Damir Grgurić, koji je za zimsku službu morao izdvojiti čak 15 do 20 posto ukupnih proračunskih prihoda. "Troškovi su bili strašni i smatram da ih najvećim dijelom treba podnijeti država. Pritom bi država trebala biti malo "agresivnija" prema nama, a ne mi "agresivniji" prema njima", kaže Grgurić.

A kako, posebno zimi, bubrežnim bolesnicima iz Gorskog kotara olakšati odlaske na hemodijalizu? Njih četvero putuje u Ogulin, a za osmero vezanih uz KBC Rijeka župan Zlatko Komadina najavljuje bolje uvjete.

"Treba im skratiti vrijeme čekanja kako bi njihova patnja bila što manja. Mi smo razgovarali o pojačanju prijevoza u dva dijela, odnosno grupe, kako bismo pacijentima omogućili da svi obave dijalizu u prvoj smjeni, a ne da čekaju još dodatnih šest sati", kaže Komadina.

Sudionici sastanka u Skradu iznova su upozorili na neprimjereno visok indeks razvijenosti dodijeljen goranskim lokalnim jedinicama, što je nedavno rezultiralo neuspješnim kandidaturama njihovih projekata na europske natječaje. Poslušajte:

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.