Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:09 / 23.11.2017.

Autor: Josip Krmpotić

Skupština PGŽ-a odbila projekt plutajućega LNG terminala u Omišlju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon Općine Omišalj, javno NE projektu plutajućeg terminala rekla je i županijska Skupština, koja je prije toga usvojila proračun za 2018. godinu. Na aktualnom satu, među ostalim, o klevetama i insinuacijama...

Bez obzira na stratešku važnost za Hrvatsku, projekt LNG plutajućeg terminala na otoku Krku nije prihvaćen - štoviše, Omišljani, ali i žitelji Njivica, tvrde da ni DINA Petrokemija još nije riješena, a stiže novi rizik kroz projekt koji otoku, kao turističkoj destinaciji, ne nosi ni ekološko niti ekonomsko, ni energetsko niti estetsko lijepo sutra.

Ako još dodamo koksaru u Bakru, termoelektranu na Urinju, Inine rafinerije u srcu Rijeke i na Urinju, ovaj kraj - Primorsko-goranska županija - jednostavno ne zna zbog čega je opet na redu za još jedan sličan pothvat države preko leđa i zdravlja otočana.

Ogromni brodovi od tristotinjak metara dužine, visoki poput nebodera od 18 katova, pristan, plinovod, klor, hlađenje mora - sve to sasvim je dovoljno razloga za protivljenje žitelja Krka, ali i skupštine Primorsko-goranske županije projektu plutajućega LNG terminala u Omišlju. To je jednoglasni zaključak današnje maratonske sjednice Primorsko-goranske županije. Dakle, nakon Općine Omišalj, javno NE projektu plutajućeg terminala rekla je i županijska Skupština.

Usvojen županijski proračun za 2018. godinu

Premda županijski proračun raste i bit će od lanjskoga bogatiji za 58 milijuna kuna, dio zbog prebačenih sredstava od lani, dio od zaduženja za nove investicije, a dio iz državnog proračuna i fondova EU, nema tu ničeg spektakularnoga ili pak nečega što ukazuje na silan gospodarski rast u 2018. godini.

Nažalost, način donošenja proračuna mnogim se Klubovima vijećnika nije dopao, jer se o njemu nisu dovoljno kvalitetno mogli izjasniti, niti ujecati na njegove izmjene. Stoga, rečeno je, ne vidimo smisao rasprave, jer je sve svedeno na 'uzmi ili ostavi' pa je dio govornika predložio da se u prosincu, umjesto domjenka, nakon što se razrade svi predloženi amandmani, održi još jedna sjednica Županijske skupštine. Ipak, proračun je usvojen već danas tijesnom većinom glasova.

Zanimljivo je spomenuti da je i Hrvoje Burić, prvi put u desetogodišnjoj političkoj karijeri, odlučio podržati jedan proračun - radi boljitka županije.

Klevete i insinuacije

Klub HSLS-a založio se za više izdvajanja namijenjenih obrazovanju i znanosti, dok je Klub HDZ-a najavio da će biti protiv proračuna jer, od 870 milijuna proračunskih kuna, čak 43 posto su troškovi za zaposlene. Uz to, Dinko Beaković nije propustio još jednom spomenuti nemoral, stranačke veze i mašineriju, a nakon izrečene opomene predsjednika Skupštine, Erika Fabijanića, nazvao je komesarom.

Klevete i insinuacije na moj račun, kojima se služi HDZ-ov član Županijske skupštine Dinko Beaković, prešle su sve mjere i ukoliko mi se javno ne ispriča, morat ću ga tužiti, rekao je na aktualnom satu Skupštine Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina.

"Slobodno vi mene tužite, vidimo se na sudu", rekao je Beaković te usput županu postavio pitanje je li on dao nalog za uhljebljenje novog ravnatelja županijske Lučke uprave Lovran-Opatija-Mošćenička Draga Fernanda Kirigina.

Prijenos sjednice Županijske skupštine PGŽ možete pratiti ovdjePoslušajte javljanje Josipa Krmpotića uživo u emisiju Danas aktualno:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.