Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:26 / 04.11.2021.

Autor: Hina

Skupština PGŽ-a prihvatila prijedlog plana razvoja županije do 2027. godine

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Na sjednici skupštine Primorsko-goranske županije u četvrtak u Opatiji usvojen je prijedlog plana razvoja Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022.-2027. godine, kao temeljni srednjoročni dokument strateškog planiranja.

Pročelnik županijskog upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan istaknuo je tijekom predstavljanja prijedloga plana da se njime ne utvrđuju konkretni projekti nego se njime analizira i kritički sagledava stanje razvoja, navode ciljevi i mjere kojima bi se ti ciljevi postigli.

Ravnatelj Razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić izložio je elemente dokumenta kojem su prioriteti ostvarenje pametne regije konkurentnog gospodarstva baziranog na znanju i naprednim tehnologijama, kojoj su djeca i mladi u fokusu, a zelena tranzicija se temelji na održivom upravljanju i korištenju vlastitih resursa. Nadalje, prioriteti su ostvarenje obrazovanog stanovništva s kompetencijama i vještinama za poslove budućnosti i ravnomjernog razvoja do dosizanja europskog standarda i visoke kvalitete života za sve građane.

U raspravi su županijski vijećnici uglavnom isticali da se dokument premalo bavi konkretnijim pitanjima te da nema mogućnosti nadzora provedbe. Nezavisna vijećnica Iva Rinčić se založila za postavljanje ambicioznijih ciljeva razvoja te zamjerila nedostatak imenovanja onih koji će nadzirati provedbu. Nedo Pinezić (Unija Kvarnera) je ustvrdio da je šteta da ovakav dokument nakon donošenja "ostaje u ladici", jer se kasnije ne provodi na lokalnoj razini. 

Vjekoslav Rubeša (Akcija mladih) je naveo da se i do sad pozivalo u strateškim dokumentima na razvoj mikroregija, otoka, obrazovanja i očuvanja stanovništva, a onda se, kako je rekao, donose odluke o načinu gradnje luke Mrtvaška na Lošinju koja ugrožava sve to za stanovnike otoka Ilovika. Nezavisni vijećnik Davor Štimac je zamjerio baziranje dokumenta na podacima iz 2018. godine, nedovoljno pažnje posvećene pandemiji i njenim posljedicama te pronašao nekoliko brojčanih statističkih pokazatelja. Josip Ostrogović iz HDZ-a je ustvrdio da dok ne budu u izradu dokumenta uključeni vodeći gospodarstvenici regije, on ostati samo "slikovnica dobrih želja".

Unatoč primjedbama, vijećnici su dokument ocijenili načelno dobrim te su ga prihvatili s 38 glasova, a tri su bila suzdržana.

Tijekom aktualnog sata je Viktor Ivaniš (PGS) upitao o stavu PGŽ o predloženim izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se predlaže prelazak općih i specijalnih bolnica u državno vlasništvo, s obzirom na to da je PGŽ mnogo ulagala u specijalne bolnice kojima je osnivač. Župan Zlatko Komadina je ocijenio da je taj prijedlog "nakaradan, štetan i opasan po zdravstvo". Upozorio je da 70 posto gubitka u bolničkom vlasništvu ostvaruju državne bolnice, upitavši se kako bi onaj tko stvara gubitke mogao upravljati i ostalim bolnicama.

"Naše bolnice do covid krize praktično nisu ni bile u gubitku", rekao je, dodajući da je županija u svoje bolnice uložila gotovo milijardu kuna u proteklih 20 godina u vlastite zdravstvene ustanove. Naveo je da može prihvatiti ideju podržavljenja općih bolnica i ulazak u sustav kliničkih bolnica radio racionalizacije, ali ne i specijalnih. Izrazio je nadu da ovaj prijedlog neće ni doći do Sabora. Poslušajte županovu izjavu:

Komadina: Dokument nam treba, pa makar i nesavršen; pripremio Ivan Ribarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.