Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skupština PGŽ: lokalni proračuni slabe, županija pomaže koliko može

17.12.2015.

15:24

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je održana posljednja ovogodišnja sjednica primorsko-goranske Županijske skupštine. Proračun je već usvojen, a Vijećnike je dočekalo još dvadeset točaka dnevnog reda - uz nultu točku, kad se raspravljalo o problemu žilet-žice postavljene na području Liburnije i Gorskoga kotara.

Kao što smo već javljali, vijećnici su jednoglasno izglasali odluku da se u nedjelju na graničnom prijelazu Rupa okupe svi članovi Skupštine na mirnom prosvjedu protiv postavljanja žice. Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, 23. po redu, doneseno je još niz odluka. Tako će Osnovna škola Malinska Dubašnica postati matična, a privremena ravnateljica bit će profesorica hrvatskog jezika Milena Žic. Vijećnici su danas usvojili odluku o podjeli Osnovne škole "Fran Krsto Frankopan" u Krku, kako bi Područna škola u Malinskoj postala samostalna.

Usvojen je i financijski plan Županijske uprave za ceste - za redovito i izvanredno održavanje oko 900 kilometara županijskih i lokalnih cesta planira se 68 milijuna kuna. Nažalost, bez povećanja, kaže župan Zlatko Komadina i dodaje: "Najviše ode za sol, to je, nažalost, tako, krpanje rupa. Manje ostane za gradnju, s obzirom na skroman proračun, jer nikako da država odobri povećanje cestarina."

Vlasnički udio Županije u Goranskom sportskom centru povećan je na više od 75 posto. "To je direktan rezultat zakonskih propisa o slabljenju proračuna Delnica i Čavli, i oni jednostavno ne mogu pratiti svoje obaveze. I tu je ostala Županija da održava i Platak i sportske objekte u Delnicama. Ove godine je predviđeno pet milijuna kuna kapitalnih ulaganja u novu retenciju, u neke zahvate u Delnicama, i na Platku dodatno još i cesta, onaj dio do Malog Platka", rekao je Komadina.

Ulaganja u objekte rekreacije ovisit će o mogućnostima, rekao je župan. Skupština je odobrila i nove koncesije na pomorskom dobru - na plaže opatijskog hotela Savoy te novljanskih kampova Kozica i Klenovica. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.