Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skupština PGŽ o TIBO-u, Urinju, Sovjaku i bivšem pročelniku Jurešiću

16.07.2015.

14:06

Autor: Blanka Uzelac, Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na aktualnom satu Županijske skupštine, vijećnici su postavljali pitanja vezana za TIBO, crnu jamu Sovjak, Marišćinu, urbanu aglomeraciju Rijeke te rafineriju nafte na Urinju.

Raspada se članstvo Laburista - stranke rada na području Rijeke i Primorsko - goranske županije. Stranka koja je na proteklim lokalnim izborima osvojila vijećnička mjesta i u gradu i u županiji, ostala je bez pet vijećnika. Troje je članova napustilo stranku u gradskom vijeću Rijeke, dvoje u županijskoj skupštini, a sve je prethodilo odlaskom Predraga Šustara u HDZ, nakon što je bio kandidat Laburista za gradonačelnika Rijeke. Nekadašanji vijećnici te stranke sada su nezavisni, a to su Ljubica Dujmović-KosovacNikolina MilčićDanijel Paliska i Dina Domijan, dok je Hrvoje Maračić iz Laburista prešao u HNS.

"Što se tiče TIBO-a, Županija je nekoliko puta dosad intervenirala prema DUDI-ju i poticala sastanke Gospodarsko - socijalnog vijeća. Odlagalište opasnog otpada Sovjak bit će sanirano sredstvima EU-a do 2020. godine, nultu fazu na Marišćini provodi KD "Čistoća", a što se Urinja tiče, najbolje bi bilo da postane termoelektrana na plin", rekao je župan Zlatko Komadina koji podržava riječku urbanu aglomeraciju.

HDZ je zanimalo i što je s bivšim pročelnikom Valerijem Jurešićem, kojeg je Ministarstvo uprave razriješilo dužnosti. "Ja sam izvršio po zakonu nalog Upravne inspekcije i Županija je zbog tog naloga tužena od strane gospodina Jurišića. Predmet je na sudu, sve drugo bi bilo prejudiciranje," odgovorio je Komadina.

Inače vječiti oponent predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću, potpredsjednik SDP-a na današnjem je aktualnom satu Županijske skupštine, u svojstvu župana, vrlo vješto izbjegavao odgovarati na pitanja vijećnika o tome, je li Županija žrtva političke igre vodstva SDP-a. Odgovorio je kako Vlada RH ulaže u Županiju, ali da ona, za razliku od ostalih, puno više uplaćuje u državni proračun. "Istra i naša županija su neto uplatitelji od jedne milijarde kuna", rekao je Komadina.

Skupština Primorsko - goranske županije na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatila izvješća o radu Centra za brdsko - planinsku poljoprivredu te provedbi i rezultatima Programa kreditiranja poduzetnika za 2014 godinu. Ujedno je prihvaćeno nekoliko odluka vezanih za upravljanje pomorskim dobrom i morskim lukama. Više poslušajte u prilogu Branke Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.