Hrvatski radio

Radio Rijeka

Skupština PGŽ usvojila proračun - najbolji što može biti

24.11.2016.

14:35

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Usvojen je proračun Primorsko-goranske županije za 2017. godinu, uz sedam suzdržanih glasova oporbe: HDZ-a, HSS-a i MOST-a. Planirani iznos od 733 i pol milijuna kuna je za 8,1 posto manji od ovogodišnjega.

Ceste koje su u ovome trenutku prihvatljive, nakon dvije godine neodržavanja bit će loše ili vrlo loše, upozorio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Georg Žeželić na sjednici Županijske skupštine u Rijeci. Usvojen je financijski plan ŽUC-a za iduću godinu u iznosu od 87 milijuna i 350 tisuća kuna, što je šest posto manje od ovogodišnjega proračuna. Taj je novac dostatan samo za nužna ulaganja, rekao je Žeželić te istaknuo da je 400 kilometara županijskih cesta pod snijegom, a 40 posto budžeta ŽUC-a troši za Gorski kotar. Dodao je kako to u državi ni neznaju.

Porez na dohodak, koji čini 44 posto prihoda Županije, još uvijek je nepoznanica, pa je proračun planiran oprezno. "Teško je reći, ali deset milijuna kuna sigurno će kroz godinu nedostajati", rekao je župan Zlako Komadina. Dodao je da je proračun prije svega socijalan, što znači da održava razinu djelatnosti za koje je PGŽ zakonski zadužena na razini prošle godine.

Proračun je i kapitalan u onoj mjeri koliko to država dopušta, što znači da će se nastaviti ulaganja u zdravstvo i školstvo. "Radi se novi medicinski trakt u Lječilištu Veli Lošinj, nastavlja se ulaganje u Platak u mjeri koliko se može, grade se škole u Baški i u Puntu, rive i tako dalje", rekao je župan.

52 posto proračuna namijenjeno je zdravstvenim ustanovama i programima, a 18 posto obrazovanju, gdje su zadržani standardi. Uštede su na onim nadstandardnim funkcijama, najviše u kulturi i sportu, ali rad udruga će i dalje biti potican, kaže pročelnik za financije Krešimir Parat.

HDZ-ov Josip Rupčić zamjerio je manji iznos za turizam i ruralni razvoj. "Sredstva se iz godine u godinu smanjuju, a proračun je vrlo statičan i školski određen. Nije razvojan ni u jednom segmentu", tvrdi Rupčić. Pročelnik Parat uzvratio je: "Mi poslujemo onako kako nam država odredi. I mi ćemo biti razvojni i održivi onoliko koliko nam to država dopusti". Dodao je i da je danas usvojeni županijski proračun najbolji mogući. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.