Hrvatski radio

Radio Rijeka

Škura bura na Kvarneru i veće količine kiše u Gorskom kotaru

13.05.2019.

10:45

Autor: Tatjana Sandalj / Nenad Lučić

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Škura bura donijela je u Rijeci samo pet litara kiše, ali je zato, povremeno i uz orkanske udare, uzrokovala probleme u prometu. Prošli je tjedan u Gorskom kotaru počeo snježno, a ovaj uz prilično velike količine kiše i jaku buru na pojedinim cestovnim dionicama.

Tijekom protekla dvadeset i četiri sata na području naselja Begovo Razdolje palo je 106,5, a u Delnicama 91 litra oborina po metru četvornom. Od sinoć je zabilježen rast vodostaja goranskih rijeka, no on je  još uvijek ispod razine uvođenja zaštitnih mjera.

Zbog olujnih udara bure, brzine iznad 100 kilometara na sat, dionica autoceste Rijeka-Zagreb otvorena je samo za osobna vozila, a promet ostalih kategorija na tom se dijelu preusmjerava starom cestom preko Gornjeg Jelenja. 

Za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, a od Senja do Karlobaga može se samo osobnim vozilima. Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na dionici autoceste A7 od naplatne postaje Rupa do graničnog prijelaza Rupa vozi se uz ograničenje brzine, zbog jakog vjetra. 

Vjetar je razlog zbog kojeg su u prekidu trajektne linije Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak; katamaranske linije, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak. 

Izvješće o stanju u prometu pronađite na stranicama Hrvatskog autokluba ovdje.

Prenosimo još upozorenje meteorologa da bi bura krajem ponedjeljka mogla i pojačati, ali će tijekom utorka ipak slabiti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.