Hrvatski radio

Radio Rijeka

Škverani od ponedjeljka opet rade, 3. maj želi odvajanje od Uljanika

01.09.2018.

15:11

Autor: Radio Rijeka

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Radnici Uljanik grupe se, nakon desetodnevnog štrajka i slobodnog vikenda, u ponedjeljak vraćaju na posao. Radnici 3. maja, zabrinuti za budućnost, traže pak izdvajanje iz sastava Uljanika, a očekuju i aktivnu ulogu Vlade. O brodogradnji su danas govorili i premijer Plenković i ministar Marić.

Iako se stanje malo smirilo jer im je isplaćena plaća za srpanj, sindikati od ministra gospodarstva Darka Horvata i dalje očekuju da im kaže kako će se provesti restrukturiranje te koju će ulogu u tome imati strateški partner.

Radnici riječkoga 3. maja zabrinuti su za budućnost i traže izdvajanje iz sastava Uljanika, rekao je predsjednik Kriznog stožera Predrag Knežević.

Premijer Andrej Plenković danas je u Dubrovniku rekao kako su pomogli radnicima riječkog i pulskoga škvera da dobiju plaće, što u Europskoj komisiji znaju, te da sada treba pronaći novu formulu kako bi u budućnosti brodogradnja ostala održiva.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je Večernjem listu da će proračun podnijeti troškove i Uljanika i Petrokemije bez korekcija na prihodnoj strani, dakle bez dizanja poreza, te inzistira na tome da se nađu dugoročna rješenja, da se "više nikada ne dovedemo u situaciju da financiramo i spašavamo jedne te iste gubitaše". Dodao je da država ne bi smjela višekratno sanirati gubitaše, nego bi morala ulagati u industrije budućnosti, stvarati preduvjete za razvoj poduzetništva, ulagati u obrazovanje i znanost.

Poslušajte izjave Predraga Kneževića i premijera Plenkovića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.