Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slab odaziv na 'manjinske izbore' - do 16.30 glasovalo 9,83%

05.05.2019.

17:15

Autor: Lea Domijan Fišter, HRT

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Pripadnici nacionalnih manjina biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike, tijela važna radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. Biraju se članovi 352 manjinskih vijeća i 109 predstavnika.

U Gradu Rijeci se bira po 15 članova vijeća albanske, bošnjačke, crnogorske, mađarske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine te 1 član za češku nacionalnu manjinu. Na području Grada Rijeke otvoreno je 11 biračkih mjesta koja se nalaze u zgradi Prve hrvatske gimnazije za vijeća: albanske, makedonske, slovenske, i talijanske nacionalne manjine, odnosno u zgradi OŠ "Nikola Tesla" za bošnjačku, crnogorsku, romsku, srpsku i mađarsku nacionalnu manjinu, te za predstavnika nacionalnih manjina češke, njemačke, ruske, ukrajinske, i slovačke nacionalne manjine za Primorsko-goransku županiju. 

Vijeća se biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnici u 19 županija, Gradu Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća bira 14 manjina, gotovo 254.000 birača, a svoje predstavnike bira 20 nacionalnih manjina i oko 14 i pol tisuća birača. Na izborima je ukupno 6. 686 kandidatkinja/kandidata, a glasovat se može na 846 biračkih mjesta.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksanadar Tolnauer poziva pripadnike manjina da izađu na izbore, poručuje im kako je to "izuzetno važno" kako bi se njihov glas čuo u sredinama gdje žive.

Za svakog je manjinca važno da participira na području na kojem živi, da ima uvid i mogućnost utjecati na odluke koje se donose, ako ništa drugo da se njegov glas čuje, poručio je Tolnauer.

Glasuje se samo u mjestu prebivališta

Birači mogu glasovati samo na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta, ne mogu to učiniti izvan njega, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu. Kao i na svim drugim izborima, glasuje se od 7 do 19  sati.

Pripadnici manjina s biračkim pravom, koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da ih nema u izvatku iz popisa birača, mogu danas pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice), poručilo je Ministarstvo uprave koje je na svojim stranicama objavilo popis mjesta za izdavanje potvrda, sa adresama i brojevima telefona. 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici, objaviti podatke o odazivu birača. U ponedjeljak će, pak, tamo biti objavljeni izborni rezultati u općinama, gradovima i županijama gdje neće biti ponavljanja izbora, odnosno drugog kruga glasovanja te informacija o tome gdje će se izbori ponoviti. 

Ostale informacije o provedbi izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, odnosno Izbornog povjerenstva Grada Zagreba, čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr, upućuje DIP.

Ovi 'manjinski izbori' peti su po redu, a prvi su održani 2003. godine.

Slab odaziv na 'manjinske izbore', prijepodne glasovalo manje od četiri posto birača

Manje od četiri posto birača izašlo je u nedjelju prijepodne na 'manjinske izbore' na kojima više od 250 tisuća pripadnika manjina bira članove manjinskih vijeća i manjinske predstavnike, pokazuju rezultati koje je na svojim mrežnim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Do 11.30 sati glasovalo je 3,93 posto birača. Taj odaziv još je slabiji od onoga iz svibnja 2015., kada je u istom vremenu na birališta izašlo skromnih 4,94 posto birača, pripadnika manjina.

Do 16.30 sati glasovalo je 9,83% posto birača.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.