Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šlag na torti blagdanskog veselja: koncert "Božić je judi"

17.12.2021.

14:28

Autor: Albert Petrović

"Božić je judi" u katedrali svetog Vida

"Božić je judi" u katedrali svetog Vida

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Tradicionalni koncert "Božić je judi" jedan od najstarijih takve vrste u Hrvatskoj ove godine doživjet će svoje 28. izdanje. Kao i svake godine održat će se na Stipanje, 26.prosinca u katedrali Svetog Vida, ovoga puta bez publike, ali uz izravni prijenos na Radio Rijeci.

Koncert je nastao davne 1994. godine kada su glazbenici primorskog kraja i otoka prvi puta zapjevali na burovitom riječkom Korzu(22.12.1994.), uputivši božićnom pjesmom svoju prvu glazbenu čestitku. “Božić je judi” je nakon “Božića u Ciboni” najstariji koncert božićnih pjesama u Hrvatskoj!


Ovogodišnji koncert dat će više prostora ženskim pjevačkim snagama pa će tako nastupiti Tina Vukov, Sabrina Hebiri, Martina Majerle, Alida Delcaro, ženske klape Luka i Hreljin, Medea Market Sindik, a na harfi Diana Ćiković.


Čut ćemo i sopce otoka Krka te muški dio zbora Cantores sancti Viti, Igora Lesicu, Doriana Rubešu i Gorana Pršu te glazbenog producenta Aleksandra Valenčića, a priredbu će voditi počasna predsjednica županijskog HGU-A Jadranka Čubrić. Poslušajte izjavu:

počasna predsjednica županijskog HGU-A

Na svakom se koncertu uvijek izvode pjesme: Radujte se narodi,Tiha noć i Božić je judi ( glazbu i tekst napisao je Dražen Turina Šajeta),a na kraju koncerta izvodi se pjesma Narodi nam se. Koncert je karakterističan i po čestitki glazbenika, članova HGU-a, koju izvođači upute nakon pjesme Božić je judi.


U programu Radio Rijeke više o ovogodišnjem koncertu rekla nam je počasna predsjednica HGU PGŽ Jadranka Čubrić. Poslušajte:

razgovor o ovogodišnjem koncertu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.