Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Slagalica nasljeđa" ili kako su riječki studenti priredili priručnik

08.07.2020.

17:14

Autor: Tatjana Sandalj

Naslovnica priručnika (Foto: Medicinski fakultet, Rijeka)

Naslovnica priručnika (Foto: Medicinski fakultet, Rijeka)

Foto: - / -

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci predstavljen je u srijedu priručnik iz medicinske genetike "Slagalica nasljeđa" kojeg je osmislilo stotinjak studenata. Izdanje, koje je besplatno dostupno na internetu, namijenili su kolegama studentima, liječnicima i - pacijentima.

Prije tri godine osnovana je studentska sekcija časopisa koji izlazi na Medicinskom fakultetu riječkog sveučilišta Medicina Fluminensis i svake godine održava se nekoliko radionica za studente o znanstvenom pisanju.

Priručnik "Slagalica nasljeđa" objavljen je u elektroničkom izdanju i besplatan je. Možete ga preuzeti OVDJE.

Ovoga puta otišli su korak dalje. Studenti šeste godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina na riječkom Medicinskom fakultetu, u okviru obaveznog kolegija Medicinska genetika, priredili su jedinstveni priručnik o temeljnim pojmovima iz tog područja.

"Slagalica nasljeđa" je priručnik za opismenjavanje u kojem su stručni pojmovi objašnjeni na jednostavan način. Primjerice, stanica je opisana kao mali stan. Puno malih stanova čini zgradu ili tkivo, a u sredini stana je dnevni boravak ili jezgra.

To je istovremeno i edukativna slikovnica uz koju idu kratke priče, tezaurus ili pojmovni rječnik, ali i priručnik s primjerima rečenica za komunikacijske vještine. Više o radu na priručniku i o njegovu sadržaju poslušajte u razgovoru s urednicom izdanja dr. Ninom Perezom:

"Slagalica nasljeđa" ili kako su riječki studenti priredili priručnik, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.