Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slavlje na Lošinju: 130 godina turizma, 70 godina "Jadranke"

05.05.2017.

16:01

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da je moguće razvijati otočni turizam unatoč svim prometnim problemima, dokazuju dvije velike obljetnice - 130 godina lošinjskog turizma i 120 godina zdravstvenog turizma u Velikom i Malom Lošinju. I grupa "Jadranka" slavi 70 godina rada, pa je u hotelu "Bellevue" održana svečanost.

Ministar turizma Gari Capelli posebno je ponosan na svoj Lošinj, koji je svoj uzlet u razvoju doživio u posljednjih desetak godina. "Napravili smo 'upad' među stanovnike 2006. i rekli - ili ćemo nešto promijeniti, ili ćemo biti kao i svi drugi. Apoksiomen i sve drugo što je došlo, samo je jedna dodatna ponuda", govori Capelli. Najavljuje izgradnju golfskoga terena za 2019. i 2020. godinu te novoga aerodroma kao "točku na i" razvoju lošinjskoga turizma.

Slaba povezanost s kopnom jedna je od otežavajućih okolnosti za turizam na otoku, ističe predsjednik uprave Jadranke Sanjin Šolić. "Nismo konkurentni. Zato nam je problem komunikacija, zato se borimo za bolje brodske linije, borimo se za aerodrom, koji bi nas učinio ravnopravnima drugima", govori Šolić.

Važne obljetnice, 130 godina turizma na Lošinju i tek desetljeće manje zdravstvenog turizma na ponos su svih koji su u tome sudjelovali. Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić kaže da su upravo oni prvi počeli ispitivati kakvoću mora i zraka. "Vjerujemo da polako pokazujemo i dokazujemo da imamo sve atribute za razvijanje cjelogodišnjeg turizma", zaključuje Kučić. S Lošinja javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.