Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što možemo očekivati od nove slovenske vlade?

25.04.2022.

14:14

Autor: Neva Funčić

Robert Golob

Robert Golob

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Za razliku od Francuske koja nastavlja s novim starim predsjednikom, u Sloveniji je na parlamentarnim izborima pobijedio menadžer Robert Golob i njegova novoosnovana stranka Pokret sloboda.

Osvojili su 35,54 posto glasova i 41 zastupnički mandat, što do sada nije uspjelo ni jednoj drugoj stranci u povijesti slovenske demokracije.


Najveći odaziv birača ikada znak je da žele promjene, rekao je u pobjedničkom govoru budući slovenski premijer Robert Golob. 


Zastupnike u novom sastavu Državnog zbora koji ima 90 članova, pri čemu ih se 88 bira s lista političkih stranaka, a dvoje s lista dviju nacionalnih manjina mađarske i talijanske zajednice, dobilo je samo pet stranaka koje su prešle izborni prag od 4 posto.


Golobova je stranka osvojila 41 zastupnički mandat, a Slovenska demokratska stranka dosadašnjeg premijera Janeza Janše osvojila je 27 zastupničkih mandata, jedan više u odnosu na izbore 2018. godine. 


Na trećem je mjestu po izbornom rezultatu demokršćanska Nova Slovenija (NSI) koja je bila članica dosadašnje Janšine vlade, a čiji je predsjednik Matej Tonin najavio da će biti u konstruktivnoj oporbi. 


Stranka Socijalnih demokrata (SD) koju vodi Tanja Fajon s osvojenih 7 zastupničkih mandata u novoj vladi bi mogla biti glavni partner, dok je Stranka Ljevica (L) koju vodi Luka Mesec osvojila 5 zastupničkih mjesta. U prošlom je sazivu slovenskog parlamenta bilo 9 stranaka, a u novom sazivu odlučivat će samo pet stranaka.


Robert Golob, donedavni čelnik državnog energetskog poduzeća GEN-I, svoj je ulazak u politiku najavio prije nekoliko mjeseci, nakon što mu je Janšina vlada odbila produžiti mandat:

Politika me nije postavila na ovu funkciju, ali me jest natjerala da se sam počnem baviti upravo politikom.

Robert Golob

Pokret slobode osnovan je prije nekoliko mjeseci, a pobjeda nove stranke koja prvi puta izlazi na izbore je slovenska specifičnost koja se ponovila već treći puta od 2011. godine, komentirao je novinar Radio Univoxa Tomi Gavranič za Radio Rijeku. 


"Pred Slovencima su ove godine još predsjednički i lokalni izbori pa je izvjesno da će godina promjena početi kadrovskim promjenama na svim razinama vlasti, rekao je Gavranič. 


Poslušajte razgovor s Tomijem Gavraničem o tome što bi nova vlada mogla donijeti Slovecima, ali i susjedima te pobjedničko obraćanje Roberta Goloba:

emisija Leksikon

Golobov pobjednički govor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici