Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slovaci mogu istovremeno imati Novi list, Glas Istre i RTD

27.07.2016.

14:30

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je da je odobrila "koncentraciju poduzetnika kojom JOJ Media House iz Bratislave stječe kontrolu nad riječkim Novim listom, Glasom Istre iz Pule i zadarskim poduzetnikom RTD".

Koncentracija će imati učinak na tržištu prodane naklade i tržištu oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima, objavila je Agencija na svojoj internetskoj stranici. Dodaju da s obzirom da JOJ Media House dosada nije imao aktivnosti na području Hrvatske, koncentracija neće dovesti do promjene u strukturi spomenutih mjerodavnih tržišta.

Zajednički tržišni udjeli Novog lista, Glasa Istre novine i RTD-a na tržištu prodane naklade u 2014. iznosio je između 10 i 15 posto, a na tržištu oglašavanja između 15 i 20 posto. Prema podacima iz godišnjeg istraživanja tržišta tiskanih medija koje AZTN redovito provodi, najznačajnije udjele na tim tržištima imaju izdanja Styria Grupe 24sata i Večernji list. Ta izdanja ostvaruju između 55 i 60 posto udjela na tržištu prodane naknade i između 40 i 45 posto tržištu oglašavanja. Slijede izdanja EPH Jutarnji list i Slobodna Dalmacija koja na tržištu prodane naklade ostvaruju tržišni udjel između 25 i 30 posto te između 30 i 35 posto na tržištu oglašavanja.

Na objavljeni javni poziv za podnošenje mišljenja i primjedbi na koncentraciju AZTN nije zaprimio nikakve reakcije tržišta. Budući da opisana transakcija neće imati negativne učinke na tržišno natjecanje na tržištu općeinformativnih dnevnika, AZTN je koncentraciju ocijenio dopuštenom, navodi Agencija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.