Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slovenci i Hrvati opet zajedno čistili okoliš Kupe, rijeke koja život znači

14.04.2018.

13:28

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prostor uz gornji tok rijeke Kupe i ovoga će ljeta biti jedno od glavnih turističkih odredišta Gorskoga kotara. Početak sezone na tom je dijelu hrvatsko-slovenske granice tradicionalno, po 13. put, obilježen međunarodnom akcijom čišćenja riječnih obala i korita.

Za podvodno čišćenje Kupe tradicionalno su zaduženi ronioci, u zahtjevnijim radovima pomažu vatrogasci, no predsjednik Udruge Kupa iz Broda na Kupi Davorin Klobučar najzadovoljniji je odazivom škola iz cijele Hrvatske. 

"Iz godine u godinu priključuje se sve više eko-škola. Učenici osnovnih škola zaduženi su za čišćenje obale, a po tradiciji, srednjoškolci, podijeljeni u skupine, u rafting-čamcima s vode čiste obalne dijelove koji su nepristupačni pješačkim skupinama. Praktički, akcijom čišćenja obuhvaćeno je više od četrdeset kilometara prostora uz hrvatsko-slovensku granicu", kaže Klobučar. 

Sudionicima akcije sponzorskim ustupanjem čamaca pomažu brojne agencije i ugostitelji iz Hrvatske i Slovenije, pa nakon gotovo desetljeća i pol masovnog ekološkog druženja uz Kupu, Davorin Klobučar ističe kako ekološka akcija na Kupi poprima velike razmjere.

"Slobodno možemo reći da se radi o broju između 300 i 350 sudionika. Ono što je posebno lijepo jest da su opet Hrvati i Slovenci zajedno na Kupi, što govori da se s obje strane državne granice ulažu veliki napori kako bi se ta rijeka sačuvala jer ona je svima nama izvor života", poručuje Klobučar. 

Uz spomenutu poruku, akcija je tradicionalno popraćena i završnim predavanjem o važnosti očuvanja vodnih potencijala hrvatskih rijeka. Javlja Nenad Lučić:

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.