Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slovenija postavlja žičanu ogradu uz granicu u Gorskom kotaru

07.12.2015.

14:33

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz granicu Hrvatske i Slovenije u Gorskome kotaru, uz gornji tok rijeke Kupe, postavlja se žičana ograda. Posve neočekivano, budući da na tome dijelu granice nema većeg broja izbjeglica. Danas je ograda postavljana ispred visećeg mosta kod naselja Čedanj..

Za granicu Hrvatske i Slovenije uz gornji tok rijeke Kupe u Gorskom kotaru oduvijek se govorilo da povezuje dva naroda, što se godinama potvrđivalo nizom projekata prekogranične suradnje. Kako na tom dijelu granice nije bilo većeg priliva osoba uslijed emigrantske krize, očekivalo se da u goranskome dijelu Kupske doline neće biti uvedene dodatne mjere zaštite. Međutim, i tamo se postavlja žičana ograda.

Lovci iz Vrbovskog su danas poslijepodne na Facebook stranici Lovačkog društva "Jelenski jarak" objavili uznemirujuće fotografije dviju košuta koje su stradale na žičanoj ogradi prelazeći rijeku Kupu. Upozoravaju da žica priječi prirodne migracije divljači, a problem će biti još izraženiji ljeti kad žedna divljač krene na vodu. Ističu da su fotografije poslali nadležnome ministarstvu, Hrvatskome lovačkom savezu te Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.(T.P.Č.)

Nakon godina tijesne  suradnja Grada Delnica, slovenskih općina te udruga s obije strane granice, predsjednik Mjesnog odbora u Brodu na Kupi Davorin Klobučar teško se miri s činjenicom da se na graničnoj crti postavlja žičana ograda.

"Ne možemo prihvatiti da to ostane neko duže vrijeme, pa se nadamo kako će naši prijatelji u susjednoj Sloveniji to uvidjeti i shvatiti", kaže Klobučar i dodaje da je gotovo siguran da to ne podržavaju ni žitelji sa slovenske strane Kupske doline.  

Upravo je danas žičana ograda postavljana ispred visećeg mosta kod naselja Čedanj kojega, kaže Klobučar, lokalne udruge iz obje države prepoznaju kao jedno od glavnih mjesta buduće suradnje: "Na inzistiranje, želju i volju žitelja obje strane, partneri smo u europskom projektu 'Život bez granica'. Upravo smo taj most istaknuli kao sinonim i primjer povezivanja hrvatskog i slovenskog naroda te njega želimo prvoga obnoviti, pa nam zbog toga još teže pada činjenica da se tamo razvlači žica."

A postavljanje ograde od jutros u svom selu Kupa prati Miro Jakovac: "Mrežu stavljaju, ograda se stavlja i to je to. Tako mora biti, zakoni su takvi i što ćeš?" Nažalost, kaže Jakovac, oni koji su ostali pomalo su navikli na teškoće života uz granicu, a mnogi su se već odlučili na prodaju kuće i odlazak. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.