Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slovenija u žičanoj ogradi otvorila prolaze za divljač

15.12.2015.

10:10

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slovenci su otvorili žicu za prolaz divljači. Na graničnom području Blaževaca u Gorskom kotaru, slovenska granična služba je na zahtjev lovaca pokraj sela Zapeč, razmakla dijelove žilet-žice postavljene na granici prema Hrvatskoj.

Hrvatski i slovenski muzealci ujedinjeni protiv ograde
Direktori i ravnatelji muzeja i galerija u Sloveniji i Hrvatskoj, u Istri i Rijeci poslali su zajedničko otvoreno pismo slovenskome premijeru Miri Ceraru u kojem  oštro osuđuju postavljanje žičane ograde na granici dviju zemalja. Hrvatske i slovenske kulturne ustanove trude se prevladati granice te širiti spoznaje o univerzalnom značenju kulturne baštine i pripadnosti zajedničkom prostoru koji karakterizira multikulturalnost i višejezičnost.
"Ova ograda šalje opasnu poruku koja je usmjerena protiv kulture, slobode, stvaranja i suživota", poručuju predstavnici muzeja i galerija i dodaju da bodljikava žica i simbolički i materijalno šteti međususjedskim odnosima, razvoju kulturnog turizma i popularizaciji kulturne baštine. Slovenskoga premijera poziva da "obustavi to neljudsko djelovanje" i ukloni žicu s granice. Cijelo priopćenje možete preuzeti u nastavku.

Postavljanje žilet-žice na granici Hrvatske i Slovenije uz rijeku Kupu u Gorskom kotaru, zbog znatnog je stradavanja divljači, tijekom prošlog tjedna potaknulo burne reakciju lovaca i lovnih stručnjaka, što je u konačnici urodilo plodom. Jučer je na slovenskoj strani izdan nalog da se uz graničnu crtu kod sela Zapeč i Blaževci na nekoliko mjesta raširi žica kako bi divljač mogla nesmetano i bez opasnosti prolaziti riječnu granicu.

Prema informacijama predsjednika Lovačkog društva Jelenski jarak iz Vrbovskog Igora Barabe, hrvatski i slovenski lovci odmah su ukazali na uobičajena mjesta migracija životinja i označili ih, pa je slovenska policija na tim mjestima pomaknula ogradu. Otvoreno je petnaestak prolaza širokih šest do osam metara, između kojih je udaljenost tristotinjak metara.

Do jutros je u okolici Vrbovskog, na području o kojem brine LD Jelenski jarak, dokumentirano sedam smrtno stradalih grla, no strahuje se da bi broj uginule, kao i ozlijeđene divljači mogao biti i znatno veći. Baraba kaže da su uginule i dvije gravidne košute koje su se trebale teliti na proljeće, što znači da nije izgubljeno jedno, nego najmanje dva grla.

Nakon svega, ipak, ohrabruje da je apel lovaca i lovnih stručnjaka naišao na željenu reakciju. Poslušajte priču s granice u Gorskom kotaru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.