Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske

19.05.2020.

11:08

Autor: Hina

Gužva za ulaz u Hrvatsku iz Slovenije na Rupi, a sad može i na drugu stranu (Foto: Blanka Uzelac / HRT Centar Rijeka)

Gužva za ulaz u Hrvatsku iz Slovenije na Rupi, a sad može i na drugu stranu (Foto: Blanka Uzelac / HRT Centar Rijeka)

Foto: - / -

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj, zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz covid-19, trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

"Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze covid-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantene ili samoizolacije prilikom prelaska granice", navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost, nakon sjednice u ponedjeljak navečer.

Nakon što je krajem prošlog tjedna proglasila kraj epidemije bolesti covid-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica  EU-a i zajedničkog Europskog gospodarskog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka lipnja, a u ponedjeljak je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za vanjske poslove Peterom Szijjartom.

Prema riječima slovenskog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prijelaza granice i osiguraju svi uvjeti da ne dođe do ugroze zdravlja, odnosno mogućnosti širenja  koronavirusa. Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.