Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slovenska žica opasava Gorski kotar i riječko zaleđe, uskoro i Istru

12.12.2015.

09:04

Autor: Hina, O. Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početkom tjedna bodljikava žilet-žica neugodno je iznenadila Gorane, na granici uz Kupu, potom je postavljena i na Liburniji. Slovenija nastavlja ograđivati svoj teritorij zbog straha od izbjeglica. Mediji navode neslužbenu informaciju da Cerarova vlada namjerava ograditi 550 kilometara granice.

"Žica je apsolutna negacija europskih vrijednosti"
Lista za Rijeku svojim je priopćenjem najoštrije osudila postavljanje bodljikave žice između graničnih prijelaza Rupa i Pasjak. Politički inicijatori postavljanja žilet-žice, koja podsjeća na ograde oko koncentracijskih logora, na ovaj način bezobzirno narušavaju dobrosusjedske odnose naših krajeva koji u suživotu i suradnji žive stoljećima. Postavljanje takvog oblika prepreka na mjestu koje uopće nije bilo predmetom izbjegličkog vala umjesto rješenja stvara umjetni problem i apsolutnu negaciju svih europskih vrijednosti. "Ovim putem pozivamo čelnike lokalne i regionalne samouprave riječke regije da u kontaktu s čelnicima pograničnih općina utječu na inicijatore ovakvih mjera. Sigurni smo da ih ne podržavaju građani s obje strane granice koji koji žive na tom području" stoji u priopćenju Liste za Rijeku.

Zbog bojazni da će se izbjeglička kriza nastaviti tijekom zimskih mjeseci, a u proljeće migrantski val dodatno ojačati, Slovenija nastavlja s postavljanjem žičane ograde prema Hrvatskoj. Unatoč dosadašnjim hrvatskim prosvjednim notama i nezadovoljstvu lokalnog stanovništva uz granicu, navode u subotu slovenski mediji, vlada Mire Cerara, neslužbeno, planira postaviti oko 550 kilometara ograde na 671 kilometar dugoj granici.

Nevladine udruge i neki ugledni intelektualci u petak su prosvjedovali protiv postavljanja bodljikave žice uz rijeku Kupu, koja je u više od trećine toka prirodna granica između dviju država. Najavili su predstavku ustavnom sudu kako bi se ispitala njena opravdanost, a popodne će tamošnje općine posjetiti Boštjan Šefic, državni tajnik zadužen za migracije, te pokušati objasniti važnost vladine odluke za nacionalnu sigurnost, piše ljubljansko "Delo".

Slovenija je najprije najavljivala da će zbog opasnosti prelijevanja izbjegličkog vala zelenom granicom postaviti 80 kilometara žičane ograde, ali je do sada postavila 120 kilometara. Prema nekim neslužbenim podacima ukupno će zagraditi 550 kilometara graničnog područja jer ostatak granice zbog konfiguracije terena za to nije pogodan, navode slovenski mediji. Mađarska je do sada Sloveniji isporučila 24.000 koluta bodljikave žilet-žice, što je dovoljno za 240 kilometara ograde, a zbog opsežnosti posla ogradu više ne postavlja samo vojna inženjerija nego i poduzetnici, piše u subotu ljubljanski "Dnevnik".

I na slovenskoj obali prisutne su ocjene da će žičana ograda u krajevima ovisnima o turizmu izazvati gospodarske štete, štetiti odnosima s Hrvatskom i arbitražnom postupku određivanja granice na kojemu Slovenija još uvijek inzistira, piše vodeći slovenski list. Ured za komunikacije slovenske vlade u vezi s tim primjedbama jučer je ponovio kako se radi o privremenoj zaštitnoj mjeri zbog izbjegličkog vala, a ne prejudiciranju granice.

Nakon što je žica niknula u Gorskome kotaru, uz rijeku Kupu, a potom i u riječkome zaleđu, na liburnijskom području, novi kilometri takozvane žilet-žice danas će se postavljati na granici u Istri, uz rijeku Dragonju. Zaobići će se parcela kontroverznog stanovnika općine Buje Joška Jorasa jer to područje smatraju spornim, iako na njemu jurisdikciju provode hrvatske vlasti. Kako se ne bi naškodilo turizmu na području Istre, uz same se granične prijelaze neće postavljati bodljikava žica nego panel-ograde.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.