Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slovenski i hrvatski župan zajedno protiv bodljikave žice na Rupi i Pasjaku

14.12.2015.

14:15

Autor: Neva Funčić, Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žica na graničnom području Rupe i Pasjaka ne izgleda nimalo lijepo i neće biti turistički adut ni Sloveniji niti Hrvatskoj. Župan Zlatko Komadina u kontaktu je sa županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcom radi dogovora o zajedničkoj reakciji na postavljanje bodljikave žice sa slovenske strane granice.

Župan Zlatko Komadina jutros je poslao prosvjedne dopise Ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije te hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Ni građani Slovenije ne odobravaju žilet-žicu, rekao je novinarima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, koji se pita gdje su europski standardi ljudskih prava o kojima smo morali pregovarati. Bodljikava žica asocira na koncentracijski logor, kaže Fabijanić i dodaje: "Europska unija je bodljikavom žicom pokazala vrhunac svog licemjerja, i to ne samo u Sloveniji, već tu mislim i na Mađarsku."

Područje liburnijskoga krasa opasano je žicom - ružna slika uz granicu. Je li dio lokalnoga puka skinuo nešto žice, čak i nije bitno, bitnije je kako će se priča odvijati dalje. Jedan od najstarijih žitelja Rupe, 87-godišnji Vinko Surina kaže da je ljudima s obje strane granice "teško palo ovo ruglo - ja ga zovem čudo - što se pojavilo na granici". Tamo je jutros bio Josip Krmpotić, poslušajte što je zabilježio:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.