Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slovenski model raspodjele potrošnje toplinske energije u Rijeci

02.02.2017.

20:24

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugradnja razdjelnika i model raspodjele potrošnje toplinske energije prema modelu koji se provodi u Sloveniji, a koji je nedavno uveden u prve dvije riječke zgrade, predstavljeni su stanarima i suvlasnicima stambenih zgrada u Rijeci.

Predstavljanje je organizirala Hrvatska udruga stanara i suvlasnika stambenih zgrada, a njezin tajnik Milan Jokić rekao je da su učinci ugradbe slovenskog modela u dvije zgrade u Rijeci odlični i da su stanari tih zgrada "jako zadovoljni novim rješenjem". Istaknuo je da je takva raspodjela potrošnje "blizu idealne", da stanari više nemaju ekstremno visoke račune te da više nema prevelikih razlika na računima za grijanje među pojedinim stanovima.

Jokić je rekao da je Hrvatska udruga stanara i suvlasnika stambenih zgrada iskustva dviju riječkih zgrada, u koje je uveden slovenski model, prenijela mjerodavnima u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te kako očekuju da se njihovi prijedlozi ugrade u nove hrvatske zakonodavne okvire.

Model ugradnje razdjelnika i raspodjele potrošnje toplinske energije po uzoru na slovenski predstavio je savjetnik udruge Marko Čavrak, koji je rekao da je riječ o načelima i metodologiji primijenjenoj u Sloveniji koja je ušla u njezin pravni okvir.

Ta metoda ima nekoliko osnovnih odrednica: valoriziranje minimalne obvezne potrošnje, određivanje najvišega potrošačkog udjela, vrednovanje vertikala u ukupnoj potrošnji zgrade te položaja stana u zgradi. Tako je, rekao je Čavrak, raspodjela na neki način dovedena u pravedniji omjer i postignuto je da nema velikih odstupanja između najnižega i najvišeg troška za toplinsku energiju pa je omjer između najnižega i najvišeg računa za toplinsku energiju jedan prema četiri.

Istaknuo je da je Europska komisija izdala uputu za raspodjelu troškova grijanja u kojoj kao primjer dobre prakse, uz austrijski i njemački, navodi i slovenski model.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.