Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Slučaj Uljanik" ponovno na Vrhovni sud, odluka o optužnici dogodine?

07.09.2020.

15:18

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

O optužnici protiv 12 bivših menadžera Uljanika, 3. maja i Uljanik Plovidbe, koje se tereti za gotovo 900 milijuna kuna štete, optužno vijeće će raspravljati nakon što se Vrhovni sud očituje o žalbama.

"Slučaj Uljanik" ponovno će se naći na Vrhovnom sudu, nakon što je optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci u ponedjeljak prihvatilo zahtjev branitelja da se iz optužnice izuzmu svjedočenja Lorene Mišković i Borisa Cerovca.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci uvažilo je dio zahtjeva optuženika, a nakon što branitelji zaprime pisanu odluku teče trodnevni rok za žalbe o kojima će odlučivati Vrhovni sud RH, izvijestio je glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen.

Tek potom slijedi nova sjednica Optužnog vijeća, najvjerojatnije ne prije početka iduće godine, procjenjuju odvjetnici Matija Miloš i Marija Budimir. Naime, optužno vijeće pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića u ponedjeljak je uvažilo zahtjev obrane da se iz spisa izuzmu svjedočenja Mišković i Cerovca, koji su iskaze svjedoka dali dok su još bili u svojstvu optuženika. Istovremeno, vijeće je odbilo zahtjev da se zbog djelomičnog prijevoda na hrvatski jezik iz spisa izuzmu financijska vještačenja.

Podsjetimo, Županijski sud u Rijeci odlučivao je o optužnici u "slučaju Uljanik", koja je u ožujku podignuta protiv 12 bivših menadžera Uljanika, 3. maja i Uljanik Plovidbe. Tereti ih se za štetu od gotovo 900 milijuna kuna.

Bivši direktori Uljanik grupe i 3. maja uhićeni su u ožujku 2019., a optužnica za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te subvencijsku prijevaru podignuta je godinu kasnije. Uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, još jedanaesterica bivših čelnika Uljanika i 3. maja terete se za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jedan okrivljenik i zbog subvencijske prevare.

Na optužnoj listi su bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, potom njegov prethodnik Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilian Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan. Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule koja je lani preimenovana u Alpha Adriatic. 

Tereti ih se za poslovne malverzacije u iznosu od gotovo 900 milijuna kuna, za koliko su oštećeni državni proračun te računi 3. maja i Uljanika. Ako i kada optužnica bude potvrđena, suđenje za slučaj Uljanik bit će u Rijeci.

Poslušajte izjave glasogovornika suda Zorana Sršena te odvjetnika Matije Miloša i Marije Budimir, branitelja optuženih Antona Brajkovića i Dragutina Pavletića:

Zoran Sršen: Odluka suda nije konačna, pripremila Neva Funčić

Matija Miloš: Vidjet ćemo što će reći Vrhovni sud, pripremila Neva Funčić

Marija Budimir: Najranija sjednica optužnog vijeća mogla bi biti početkom iduće godine, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.