Hrvatski radio

Radio Rijeka

Smanjeni prihodi županije, prihvaćena odluka o kratkoročnom zaduženju

28.05.2020.

13:48

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U dvorani na Zametu u tijeku je Županijska skupština Primorsko-goranske županije. Razgovaralo se o županijskom proračunu koji će zbog koronavirusa imati čak 37 milijuna kuna manju naplatu poreza na dohodak u ovoj godini, a na Aktualnom satu bilo je riječi i o Marišćini.

Primorsko-goranska županijska skupština prihvatila je odluku o kratkoročnom zaduženju. Zbog pandemije koronavirusa, županijski proračun očekuje čak 37 milijuna kuna manju naplatu poreza na dohodak u ovoj godini, a  kredit u iznosu od milijun kuna za održavanje likvidnosti podiže se uoči isplate povrata poreza u lipnju, rekao je pročelnik za financije Krešimir Parat:

Taj iznos ne znamo, ali znamo da će taj povrat poreza iznositi preko milijun kuna, naime prošle godine je ukupno na godišnjoj razini iznosio 7,7 milijuna kuna tako da to su iznosi o kojima možemo govoriti, ističe Parat.

Tvrtka Teta Filumena novi je koncesionar Gradskog kupališta u Crikvenici. Odluku su nakon sat i pol rasprave donijeli vijećnici primorsko-goranske Županijske skupštine, sa 22 glasa za, jednim protiv i čak 16 suzdržanih. Naime, nakon što je crikvenička plaža bila bez koncesionara više od tri godine, na natječaj su stigle dvije drastično različite ponude. Crikveničke tvrtke Eko Murvica i Jadran d.d. ponudile su za upravljanje plažom 18 milijuna kuna, a Teta Filumena d.o.o. je ponudila tri puta više, čak 54 milijuna kuna. Nakon rasprave o zakonitosti natječaja i kriterijima vrednovanja ponuda, na čak 174 stranice dokumenata, za upravljanje crikveničkom plažom u idućih 20 godina odabran je  povoljniji ponuđač.

Bez obzira na smanjene prihode županije, potpore za sport i kulturu bit će utvrđene rebalansom proračuna i neće se smanjivati, čulo se na Aktualnom satu sjednice primorsko-goranske Županijske skupštine.

Bojan Kurelić iz Akcije Mladih upozorio je da su udruge još bez odgovora, a pročelnica za kulturu Sonja Šišić tumači da je do zastoja došlo zbog pandemije. Vezano za javne potrebe u kulturi, budući da smo na pragu šestog mjeseca i dalje nemamo javne potrebe za 2020. godinu, naglasio je Kurelić, dok je Sonja Šišić dodala:

Javne potrebe u kulturi objavljene su 12. prosinca i bile su pripremljene u trećem mjesecu. Nažalost, zbog koronavirusa nisu uspjele sada doći na Županijsku skupštinu, ali će biti na sljedećoj. Nismo uspjeli to napraviti sada jer rebalans nije bio definiran, istaknula je Šišić.

Na aktualnom satu Županijske skupštine HDZ-ov Dinko Beaković je zatražio objavu toksikoloških nalaza kao i izvještaja inspekcije rada nakon dvije teške nesreće u Ekoplusu na Marišćini, kada su dvojica radnika pala s dizalice, a jednom je kamion pregazio nogu. Beaković je rekao i kako ima saznanja o trovanjima teškim metalima.

Izjave Krešimira Parata, Bojana Kurelića, Sonje Šišić i Dinka Beakovića poslušajte ovdje:

Krešimir Parat o kratkoročnom zaduženju, pripremila Neva Funčić

Kurelić i Šišić o javnim potrebama u kulturi, pripremila Neva Funčić

Beaković i Komadina o Marišćini, pripremila Neva Funčić

Galerija
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.