Hrvatski radio

Radio Rijeka

SmartFood - hrana budućnosti koja otkriva znakove bolesti

16.03.2016.

11:23

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

PametnaHrana kuha se u Startup inkubatoru Rijeka. Naime, upravo je riječki tim SmartFood osvojio prvu nagradu na Nacionalnom studentskom startup natjecanju. Više o hrani budućnosti koja nam može spasiti život, poslušajte u emisiji "Tris".

Ideja je ovog riječkog tima dizajnirati prehrambeni proizvod u kojem će biti probiotičke kulture, tzv. dobre bakterije, ali genetski modificirane tako da mogu otkriti prve znakove bolesti u organizmu. "Za početak smo se fokusirali na rak debelog crijeva. Dakle, kada modificirani probiotici u jogurtu, na primjer, otkriju prisutnost određenih biomarkera u organizmu, počinju lučiti pigment koji boji stolicu i upućuje osobu da posjeti liječnika", kaže Filip Petrović, član pobjedničkog startup tima.

Takve bakterije, koje bi omogućile rano otkrivanje i pravovremeno liječenje bolesti, još ne postoje, ali su ih mladi riječki biotehnolozi konstruirali na računalima. "Znamo što nam treba da ih proizvedemo, i po našem planu, uz pomoć mentora i prijateljskih laboratorija, u roku od godine dana imat ćemo proizvod koji ćemo ponuditi velikim proizvođačima probiotika", kaže Filip. A onda očekuju proboj na svjetsko tržište. Ideju su ovog tjedna, nakon Zagreba, predstavili i u Varaždinu.

Članovi SmartFood tima Ines Žarak, Mia Krapić, Martina Dajak, Andrea Bukša, Dora Klisović i Filip Petrović, pozivaju partnere i sponzore da ih podrže. Kako najavljuje Petrović, Smartfood će biti pametna hrana budućnosti, za osobe zdravih navika, svjesne važnosti prevencije. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.