Hrvatski radio

Radio Rijeka

Smiljan Kirinčić: Glazbu sam stvarao za policu i ladicu, ali su se napunile

09.10.2016.

14:06

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pravnik po obrazovanju, umjetnik u duši - kažu da uopće nije rijetka kombinacija. Jedan od njih je i gost Marija Lipovšeka u ovotjednoj emisiji "Na obedu" Smiljan Kirinčić. Svira, piše glazbu, piše tekstove i to vrlo uspješno.

Da će biti pravnik, Smiljan Kirinčić je znao još od mladosti. Već u gimnaziji bio je siguran što će studirati. Volio je istovremeno i glazbu, ali nije ju odabrao kao profesionalni put. Ipak, cijelo mu je vrijeme u životu. Kaže da je puno pravnika koji se bave i umjetnošću, bilo likovnom, bilo glazbenom, bilo književnošću, iako ne zna kako su ta dva svijeta povezana. 

Dugo je Kirinčić pisao glazbu i stihove samo za sebe. Čuvao ju je na policama i u ladicama, ali onda su se one prepunile i eto - tako objašnjava zašto se najkasnije u životu predstavio kao autor. I dobro da jest jer stvara dobro: iz njegovoga je pera ovogodišnja najčansona Rapsodija s Molo longa, s kojom je na Čansonfestu i nagradu za najbolju interpretaciju zaslužila Vivien Galletta.

Posebno zanimljivu priču ima Epitaf jenega Kastafca koju izvodi Mario Lipovšek Batiffiaca. Kirinčić ju je napisao prema priči o svojemu noniću, učitelju, koji je na službi u Dobrinju upoznao suprugu. Kada je otišao u mirovinu, sam je sebi napisao epitaf na grobu: "Kastafga me j' rodila, Dobrinjka me je obljubila, Bodulija me je sahranila", priča Smiljan Kirinčić.

Kako je postao pravnik i zašto je zaljubljen u glazbu, što voli i čime se sve u životu bavi, Smiljan Kirinčić ispričao je pred našim mikrofonimaPoslušajte emisiju Na obedu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.